BATUR DURMAY
YENİKAPI'DAKİ BALIK PAZARI
Batur Durmay, Asitane Restaurant'ın sahibi. Asitane'de tadabilecekleriniz, Osmanlı Saray Mutfağı'ndan, yaz/kış mönülerinden ve dönemsel hazırlanan Fatih Sultan Mehmet'in 'Matbah- ı Beray-i Has' yemekleri gibi özel mönülerden oluşturuluyor. Son bir senede restoranı ziyaret edenler arasında; Japonya Prensi Tomohito Mikasa, Rusya Hanedanı'ndan Grand Düşes Maria Vladimirovna Romanova, Dan Brown ve Anthony Bourdain gibi isimler var. Batur Durmay'ın Yenikapı balık halinin yanındaki favori balık pazarını şöyle tanımlıyor: "Tezgahta göremeyeceğiniz özel balıklar, arkadaki gizli soğuk odalardan sadece hatırlı müşteriler için çıkarılır."
DİLARA ERBAY
FATİH'TEKİ KUZU KASABI ÇOK SÜPER
1999'da Güney Amerika'ya yerleşip, Kolombiya'nın Karayip sahillerinde aşçısı olduğu bir lokantayı işletmeye başlayan Dilara Erbay artık İstanbul'da. Abracadabra isimli restoranında deneysel dünya ve kaybolan geleneksel tatlarımızla harikalar yaratıyor. En lezzetli malzemenin peşinde koşan Erbay, favori kasabını tarif etti: "Fatih'teki Huzur Et Pazarı. Sekiz sene önce, buraları ilk keşfettiğimde tam anlamıyla kapalı bir gettoydu. İçlerine sızabilen bendenizi başta çok garipsediler, baktılar zararsızım, kapılarını açtılar. Hakiki esnaflar, türlerinin ender örneklerinden. İyi ustalar ve iyi malı kovalıyorlar..."
COŞKUN UYSAL
KASIMPAŞA'DAKİ KASTAMONU PAZARI
Coşkun Uysal, House Cafe'lerin 'executive' şefi ve Kasımpaşa'daki Kastamonu Pazarı'nın müdavimi: "Her pazar günü giderim. Tek sebep ürünlerin doğal olması değil, sabahın erken saatlerinde Kastamonu'dan gelen ürünleri tezgaha dizen köylülerin heyecanına ortak olmak, güne ikram ettikleri çay, ekşitilmiş köy ekmeği ve kuşburnu reçeliyle başlamak... Bunlar İstanbul'un kaosundan uzaklaşmamı sağlıyor. Plastik şişelerin içinde yeni sağılmış süt, yeni mayalanmış taze yoğurt, tereyağı ve peynir çeşitleri... Tezgahlardaki bu rustik görüntü yaratıcılığımı tetikliyor. Her gidişimde kuş otu alır, pazar brunch'ları için arkadaşlarıma kuşotlu ve pazılı yumurta hazırlarım..."
AHMET AĞAOĞLU
DOLAPDERE'DE DOMUZ KASABI
Reklam sektöründe yemek fotoğrafları söz konusu olduğu zaman akla ilk gelen isim olan Ahmet Ağaoğlu, en iyi domuz etinin adresini verdi: "Son dönemde domuz etine yapılan darbelerden sonra, iyisini bulabileceğimiz çok az kasap kaldı. Daha doğrusu tek bir kasap... Dolapdere'de Lazari Kozmaoğlu'nun kasabı. Neyse ki zaten favori kasabımdı. Ben özellikle şarküteri bölümünü seviyorum. Tütsülenmiş domuz kolu veya boyundan yaptıkları jambon ve mortadellası muhteşem. Domuz eti aşkı olan herkese tavsiye ederim."
BARNEY FISHER-TURNER
EMİNÖNÜ'NDE BALIK-EKMEK MEDİTASYONU
Reklamcı-prodüktör
Barney Fisher-Turner, Londra'dan yola çıkıp İstanbul'da demir atanlardan. Özellikle yabancı yiyecekiçecek reklam filmlerini Türkiye'ye getirerek, prodüksiyonlarını İstanbul'da yapmasıyla tanınıyor. Yemek stilistliği ve yemek yazarlığı da yapan Turner, Eminönü'ne düzenlediği mini seyahatlerini şöyle tanımlıyor: "Bu seyahati daha zevkli kılmak için her seferinde kendime bir kıyak çekip balık-ekmek yiyorum. Kalabalık içinde sükunet bulmak için birebir..."