Geçen gün Japonlar'ın uzun yaşama kaynağının Fuji Dağı olduğunu duydum. Sizce doğru mu? A.T./Bursa
Evet. Fuji Yanardağı, 3 bin 778 metre yüksekliğiyle Japonlar için kutsal bir özelliğe sahip... Geleneğe göre Fuji Dağı'na tırmanıp, kükürtten zengin, bol mineralli sıcak suların olduğu havuzlarda pişirilen yumurtaları yediğinizde ömrünüz tam yedi yıl uzuyor. Buna tıbbi bir bakış açısı getirirsek... Fuji Dağı'na tırmanmak için zorlu bir yokuşta, uzun bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Attığınız her adım ömrünüze saniyeler ekliyor. Ayrıca volkanik minerallerle kükürtün iyileştirici özelliğinden de yararlanıyorsunuz.
Kükürt; hücre ve organ fonksiyonlarını koruyan önemli bir mineral... Hatta eklem hastalıklarında kullanılan glukozamin ve kondroit destekleri de sülfür içeriyor.
Sülfür, vücudun ana antioksidan koruyucularından glutatyonun yapımında da rol alıyor.
YUMURTA VE SÜT TÜKETİN!
Bu arada sülfür açısından zengin yiyecekler açısından yumurta, süt, balık ve etle beraber soğan, sarmısak ve Brüksel lahanası da bulunuyor. Fuji Dağı'nın sırrı ise aynı birçok uzmanın dediği gibi aktivite, sağlıklı beslenme ve alkolden uzak bir yaşamdan geçiyor.
Japonlar gibi yeşil çay için!
Ben 35 yaşında bir kadınım. Uzun yaşamın sırrı, sizce de doğal beslenmekten mi geçiyor? S.M./İstanbul
Geçtiğimiz hafta bir toplantı için Japonya'daydım ve Japonlar'dan uzun yaşam süreleriyle herkesi şaşırtan birkaç tüyo aldım.
Bunlardan belki de Japonya'ya en has olanı yeşil çaydı. Yeşil çayın envai çeşidini bulabileceğiniz Japonya'da, siyah çay ve kahve hemen hemen hiç tüketilmiyor. Yeşil çayın yanında beyaz çay, ginseng gibi alternatifler büyük ilgi görüyor. Bu çayların farkına gelirsek...
ÇAYINHALLERİ
'Camelia Sinensis' olarak bilinen çay bitkisinden elde edilen, yaprakların en saf halini beyaz çay oluşturuyor.
Beyaz çayın biraz fermente edilmiş hali, yeşil çay adını alıyor. İyice fermente edilmiş haline ise 'siyah çay' deniyor.
Oolong, ginseng ve melisa gibi çaylar ise isimlerini aldıkları bitkilerden üretiliyor.
BEYAZ ÇAY ÇOK YARARLI!
Hangi çayın, ne özelliği olduğuna gelince... En yüksek antioksidan değer beyaz çayda bulunuyor.
Yeşil çay, beyaz çaya göre biraz daha fazla kafein ve oligomerik proantosiyanidin denilen güçlü antioksidanlar içeriyor. Özellikle sabah aç karnına ve egzersiz öncesi tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırıyor.
Siyah çay ise, en yüksek kafein kapasitesine sahip. Kansızlık için çok içmemek gerekiyor.
Deniz ürünleri ömrü uzatır mı?
Bol bol deniz ürünü tüketenlerin çok sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Gerçeklik payı var mı? M.T./Ankara
Japonlar'ın ana besin kaynaklarından biri balık ve deniz ürünleri... Özellikle suşi denilen yağsız, haşlanmış pirinç ile hazırlanan çiğ balık seçenekleri çok... Böylece bol bol Omega 3 alıyorlar.
Yapılan çalışmalar, Omega 3'ün pıhtılaşmayı azaltmaya, kalp ritmini düzenlemeye, zararlı kolesterolü düşürmeye ve belleği güçlendirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Yani Omega 3 tam bir şifa kaynağı. Japonlar gibi çiğ balık sevmek zorunda değilsiniz. Ama haftada en az 2 kez ızgara veya buğulama yağlı balık (uskumru, sardalye, hamsi ve somon) tüketmeli, koyu yeşil yapraklı sebzelerden oluşan salata ve yemekleri tercih etmelisiniz. Ayrıca her gün iki adet ceviz yemeyi de alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu arada trans yağlardan da uzak durmanız çok önemli.