SAĞLIKLI RAMAZAN İÇİN DÖRT TAVSİYE!
1 Yemeklerinizi kızartma yerine fırın, haşlama veya ızgara yöntemleri ile pişirin.
2 Yağ, yemeklere tadını verir; ancak miktarına dikkat etmeye çalışın. Özellikle etli yemeklerde yağ miktarını mümkün olduğunca kısıtlayın.
3 Hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları, örneğin geleneksel güllacı tercih edin.
4 Tüm besin gruplarını içeren, ancak porsiyon açısından bilinçli bir iftar yapmaya çalışın.
TOK TUTAN RAMAZAN MÖNÜSÜ
İFTAR
2 bardak su
2 kepçe mercimek çorba
Salata (Salatayı tüketirken biraz vakit geçirin. Böylelikle hem sindirim sisteminiz bir anda yorulmaz, hem de tokluk hissi oluşur)
5 köfte kadar et veya tavuk veya etli veya tavuklu sebze yemeği
6 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği
1 kase light yoğurt
2 dilim tam buğday ekmeği
ARA
1 elma veya 1 şeftali (Ya da glisemik indeksi düşük bir porsiyon meyve)
1 kutu probiyotik yoğurt veya 1 bardak kefir
SAHUR
1 dilim peynir
1 yumurta
Bol domates, salatalık ve maydanoz
6 adet tuzsuz zeytin
2 adet ceviz
2-3 dilim tam buğday ekmeği
BİRAZ ARADAN SONRA
1 meyve
1 bardak light süt veya 1 kutu probiyotik yoğurt
PROTEİNSİZ KALMAYIN
Uzun süre tok tutabilecek besinlerden diğer bir grup da proteinli gıdalardır. Proteinli gıdalar, sindirim sisteminden daha yavaş geçtikleri için tokluk hissi uzun sürer. Örneğin et, peynir, yumurta, süt ve yoğurt bu gruba girer. Sahur sofrasına koyacağınız peynir, yumurta ve süt; hem ihtiyacınız olan proteini almanızı, hem de tokluğunuzun uzun sürmesini sağlar. Kısacası; glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenme alışkanlığını edinmek aslında hiç zor değil! Market alışverişlerinde tercihlerinizi bu tabloya göre yapar, gittiğiniz yerlerde buna göre sipariş verir ve hatta ev davetlerinde glisemik indeksi yüksek olanlar yiyecekleri az, düşük olanları daha çok tüketirseniz yeterli olacaktır.