AŞIRI KİLO KAYBI ÇOK GÖRÜLÜR
Mide kanseri hastalarına, küçük porsiyonlarda yedi-sekiz öğün gıda takviyesi önerilir. Hastalarda genellikle büyük bir kilo kaybı gözlenir. Gıdaların bağırsaklara hızlı geçimiyle abdominal kramplar, ishal, yutma zorluğu, mide ağrısı, ateşlenme ve baş dönmesi gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu, hastanın yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Buna da 'dumping sendromu' denir. Bu sorunu çözmek için; düşük karbonhidratlı, küçük ve sık öğünlerle, katı ve sıvı alımının ayrılmasına yardımcı olunmalıdır.
ORGANİK ELMANIN SUYU ÇOK YARARLI
Mide kanserine yakalanan hastalara düşük glisemik yüklü besinler önerilir. Yüksek şekerli gıdalar kesinlikle sınırlandırılmalı, lif içeren gıdalar tüketilmeli, süt ürünleri de azaltılmalıdır. Nane ve karaman kimyonunun hastalığın iyileşmesinde faydalı olduğu iddia edilir.
Mate çayı, zencefil, papatya, anason, rezene çayları veya bu bitkilerin gıdalara karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilir.
NAR SUYU İÇİLMELİ
Hastalara yağsız ev yoğurdu, Omega-3 (1000 mg'ı geçmemek üzere), betakaroten açısından zengin olan havuç suyu, domates suyu (bir çay bardağını geçmemek üzere) önerilir.
Hastalığın binlerce yıldır uygulanan tedavisinde kullanılan iki önemli gıda vardır: Meyan kökü ve elma suyu. Meyan kökü; kalp hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olmayanlara, günde bir çorba kaşığı verilir. Organik elmanın kabuğuyla birlikte çekilerek elde edilen iki bardak elma suyuyla iki ay kür yapılması, hastaya iyi gelir.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde; yeşil çay, böğürtlen yaprağı çayı, adaçayının da faydalı olduğu görülmüştür. Nar suyunun da faydalı olduğu belirtilmiştir.
BROKOLİ DE FAYDALI
Kuşkonmaz, maydanoz ve kereviz suyunun, mide ve pankreas kanserlerinde faydalı olduğu, yonca suyunun anemiyi azalttığı, buğday filizinin hastaya iyi geldiği ve özellikle çardak kara üzümünün de yararlı olduğu bilinmektedir.
A vitamini içeren gıdalarla beslenen ve yedi yıl takip edilen 82 bin yetişkinde, mide kanseri riskinin düşük olduğu görülmüş.
Brokolinin de mide kanseri riskini azaltabileceği teorik olarak öne sürülmüştür.
1942 yılında Prof. Akil Muhtar tarafından geliştirilen ve 'Galus iksiri' denilen karışımın bu hastalığa çok iyi geldiği bilinmektedir. Hindistan cevizi, ceviz, yaban mersini, sarı safran gibi maddeler içeren bu karışımın mide kanserlerinde kansızlığı azalttığı görülmüştür.
Prof. Dr. ERKAN TOPUZ