KEMOTERAPİ SÜRECİNDE PEYNİR SUYU VE YOĞURT
Yüksek proteinli karışımlar, kemoterapi alan hastaların iyileşmesi için çok önemlidir. Protein; kas kitlesinin korunmasını sağlar, kan sayımını artırır, dokuları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
En yüksek kalitedeki protein; peynir yapma sürecinin bir yan ürünü olan peynir suyundan üretilir. İnek sütünde yüzde 6.25 oranında protein vardır. Bunun yüzde 80'i kazeindir. Geriye kalanı peynir suyudur.
ENERJİ KAYNAĞIDIR
Peynir; kazein moleküllerini kullanır ve peynir suyunu dışarıya bırakır. İşlem sırasında laktoz yağlar ve mineraller süzülür. Geriye yalnızca peynir suyu proteini kalır. Peynir suyu en yüksek biyolojik değere sahiptir.
Peynir suyunda; glutamin ve doğada bulunan aminoasitler yüksek konsantrasyonda bulunur. Glutamin, özellikle beyaz kan hücrelerinin enerji kaynağıdır. Bağırsak epitali gibi hızlı bölünen hücreler için önemli enerji kaynağıdır. Kemoterapi alan hastalarda, ağız ülserlerini önler.
TEŞHİS AŞAMASINDA NELER YAPILMALI?
Hastada klinik olarak değerlendirme yapıp yumurtalık kanserinin evresini tespit etme aşamasında, bilgisayarlı tomografi bize büyük oranda bilgi verir. Ancak akciğer grafisi de kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Son zamanlarda hastaya PET yapılarak evre çok daha iyi şekilde tahmin edilmekte ve tedavi ona göre planlanmaktadır.
İLERİ TETKİK GEREKİR
CA125; gerek hastalığın teşhisinde gerek tedavi esnasında çok değerli bir parametredir. Hastalığın nüksetmesini ya da tedaviye verdiği cevabın iyiliğini göstermesi bakımından büyük değer taşır.
Over kanserlerinde gerçek evreleme için bilgisayarlı tomografi (BT) ve PET yapılsa bile laparatomi gerçek değer taşır. Evre 4'te laparotomi'ye gerek yoktur.
Batında biriken sıvıda ve ameliyat esnasında batın yıkama sıvısında sitolojik (kanser hücrelerine bakılması) tetkik gereklidir. Cerrahi esnasında şüpheli alanlardan ya da rastgele alanlardan biyopsi alınmalıdır.
Prof. Dr. ERKAN TOPUZ