ŞEKERE RAZI OLDUK
Evlerde kullanılan pancar şekeri sağlığa zararlı değil midir? Yıllarca şekerle mücadele ettik; "Şekerden, undan ve tuzdan uzak durun" dedik ama şu anda pancar şekerine razı olduk. Evlerdeki toz ve kesme şekerler, piyasadaki mısır şurubu şerbetinden yapılan tatlılardan iyidir. Mısır şurubu, pancar şekerinden 10 katı daha zararlı.
ÇİN TUZLARI İŞTAH AÇIP ŞİŞMANLATIR
Tuzlu yiyeceklerdeki tehlike nedir? Çin lokantalarında lezzet ve iştahı artırmak için kullanılan Mono Sodyum Glutamat (MSG) adlı tuzun; özel bir tadı ve kokusu yoktur. Tatlı, tuzlu, ekşi her türlü gıdaya ilave edilmekte, iştah ve doyma merkezini etkileyerek yenilen maddeden daha çok yenmesi sağlanmaktadır. Hazır köfte, et suyu tabletleri, cips, hazır çorbalar, bisküvi, kraker, salam, sosis, sucuk gibi sayılamayacak kadar çok yiyeceğin içine bilinmeyen miktarlarda konulur.
ÇARPINTI YAPAR
Kalp için ne tür zararları vardır? Baş ağrısı, bulantı, çarpıntı, uyuklama, halsizlik gibi masum belirtilerin yanında; obezite, yüksek tansiyon nedeni olarak kalp sağlığını tehdit etmektedir.
SÜREKLİ YİYEREK DOYMUYORLAR
Son 30 yılda, şeker pancarından elde edilen şeker yerine mısır şurubu şerbeti kullanılması; obezite ve buna bağlı olan hastalıkların salgın şeklinde ortaya çıkmasına neden olmuştur.
AÇLIK DUYGUSU YARATIYOR
Obezite sonucu oluşan insülin direnci nedeni ile serbest kalan ve kullanılmayan insülin; kan yağlarını şekere çevirip kullanmak yerine kan şekerini düşürerek reaktif hipoglisemi ve açlık duygusuna neden olur. Bu da sürekli yemek yiyen ve doymayan şişmanlar yaratmaktadır.
MISIR ŞURUBU ŞERBETİ ÇAĞIMIZIN VEBASI OLDU
Mısır şurubu ile tatlandırılmış hamur tatlılarının çocuklar için ne gibi zararı var? Çağımızın en büyük felaketi; mısır şurubundan elde edilen şekerdir. Dışarıda yapılan hamur işi tatlıların büyük kısmı mısır şurubundan elde edilen şeker ile yapılır. Bu şurubun ticari açıdan tercih edilmesinin en önemli nedeni; daha ağır kıvamlı ve daha tatlandırıcı özelliği olmasıdır. Sadece kalp sağlığı için değil, tüm beden sağlığı için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; dışarıdan kesinlikle hamur işi tatlılar almamaktır.
KORKUTUCU BİR GERÇEK
Dışarıda yapılan her tatlıda mutlaka mısır şurubu şerbeti var mıdır? Dışarıdan tatlı alırken, mısır şurubu kullanılıp kullanılmadığı mutlaka sorulmalıdır. Piyasada bulunan sıvı balların yüzde 70-80'i ile pekmezlerin büyük kısmında mısır şurubu şerbeti kullanılması korkutucu bir gerçektir.
HAZIR YİYECEKLERDE ASPARTAM TEHLİKESİ
Kimyasal tatlandırıcılardan aspartam ve sakarin; market raflarında bulunan birçok yiyecekte (Diyet kola, meyve suları, hamur işi tatlılar, şekerlemeler, dondurma, reçel, jöle, marmelat, helva, sütlü tatlılar) kullanılıyor. Dünyada yaklaşık 6 bin hazır yiyeceğin içinde aspartam bulunuyor. Yaklaşık 4 bin hazır yiyecekte de sakarin, sükraloz gibi diğer tatlandırıcılar var. Sadece ilaç sektörü için üretilen aspartamın bugün yüzde 95'i gıda sektöründe kullanılıyor. Kalp ve damar sağlığı için hazır gıda yerine ev yemeği tüketmek öneriliyor.
ZAYIFLATMAK YERİNE HIZLA KİLO ALDIRIYOR
Vücuda alınan aspartam; insülin salgılatmasına rağmen kanda bulunan insülin, muhatap olacak şeker bulamadığı için hipoglisemi oluşur. Bunun sonucu hissedilen açlık duygusu, daha çok yemek yemeye neden olur. Garip bir şekilde zayıflatmak için üretilen bu kimyasal; kişiye farkında olmadan daha çok yedirerek şişmanlamasına neden olur! Et yemeğinin yanında diyet içeceği alanlar bu değişimi belirgin şekilde hissedebilirler.