Anne adaylarının sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmesi için beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. İstanbul Cerrahi Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları- Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Serdar Koç ve diyetisyen Canan Aksoy; hamilelikte tüketilmesi sakıncalı besinlerle ilgili Bebeğim dergisinden Işıl Evrim Akgün'e bilgi verdi. İşte anlattıkları:
FAZLA BALIK YENMEMELİ
Dondurulma işlemleri sırasında üreyen zararlı organizmalar; mide ve bağırsak hastalıklarına neden olabiliyor. Bu yüzden hamileler kesinlikle dondurulmuş gıda yememeli.
Yıkanmamış sebze ve meyveler; toprak kalıntıları ve beraberinde getirdiği parazitler yüzünden; düşük, ölü doğum, büyüme problemleri, körlük, ve epilepsiye yol açabiliyor.
Hamile kadınlara küflü peynir yemeleri önerilmiyor. Listeriya gibi bakteriler; peynirin kabuğu altından ilerleyerek peynire kadar ulaşabiliyor. Ayrıca pastörize edilmemiş süt ürünlerinde de listeriya bakterisi bulunabiliyor.
Taze ton balığı, uskumru, sardalya ve alabalık gibi yağlı balık yemek bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemli... Fakat hamilelik döneminde bu yiyeceklere bazı sınırlamalar getirilmelidir. Çünkü yağlı balıklarda bulunan cıva, karındaki bebeğin sinir sistemi gelişimini ciddi biçimde etkileyebilir.
ÇAYLARA DİKKAT
Hazır ve taze sıkılmış meyve sularının enerji içerikleri yüksektir. Bir portakal yaklaşık 70 kaloriyken, bir bardak portakal suyu 300 kaloridir. Bu yüzden meyve suyu yerine, meyvenin kendisini tüketmek gerekir.
Salamura ve füme işlemi sırasında kullanılan nitrit ve nitrat maddeleri ile yine işlem sırasında ortaya çıkan benzopren maddesi çok kanserojendir. Bu nedenle füme etler, salam, sosis, jambon gibi ürünler tüketilmemeli...
Mayonez, yüksek kalori ve yağ içeriğinden dolayı az yenilmeli...
Adaçayı ve maydanoz çayı gibi bazı bitki çayları östrojen yapıdadır. Bu nedenle doktor kontrolünde içilmeli.
Hazır çorba ve bulyon tabletler; içeriğindeki yüksek tuz ve mono sodyum glumat maddesi yüzünden