Ekmekten dondurmaya, yağdan meyveye yüzlerce yiyecekten uzak durulması gereken bir hastalık olan çölyak, giderek daha yaygın bir hale geliyor. 10 yıl öncesine kadar 250 kişiden birinde rastlanan, günümüzde her 100 kişiden birinin sorunu haline gelen çölyak hastalığının nedeni, yiyeceklerin içinde bulunan gluten maddesi. Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özdal Ersoy, vücudun gluteni tolere edememesiyle ortaya çıkan çölyakın, çok farklı belirtiler verdiğini belirtiyor. Sebepsiz yere şişkinlik, karın ağrısı, deri döküntüsü, mide bulantısı, kemik erimesi ya da gelişim geriliği gibi belirtiler çölyak hastalığının habercisi olabiliyor. Bu belirtilerden birini bile yaşayanların dikkatli olması gerekiyor. Bu hastalık, basit bir kan tahlili ile anlaşılabiliyor. Tanı konulamadığı için; gerekli tedavi yapılmadığı takdirde ise ölüme bile neden olabiliyor.