İLK İNSANLAR İÇİN SEBZE ŞARTTI
Bazı uzmanlar kanserin, zaman içinde azalmış miktarda meyve ve sebze alımına karşı 'adaptasyon bozukluğu' nedeniyle oluştuğunu söylemektedir. Bu görüşe göre; sebze ve meyveler, insan için uygun olan antikarsinojenik kokteyli içerir. İlk insanların hayvansal gıda yemesi mümkündü ancak hayatta kalmak için şart değildi. Asırlar boyunca insanın beslenme biçimindeki denge daha fazla hayvansal kaynaklı gıda ve daha az meyve ile sebzeye kaydı. Sindirim sistemi ona verdiğimizi elinden geldiğince değerlendirirken, bitkisel gıdalarda bulunan vitaminler ve minerallerin yokluğu hücre hasarı riskini artırmakta; bu da kanser riskini yükseltmektedir.
BUNLARA DİKAT EDİN
'Gökkuşağı' çeşitliliğinde meyve ve sebze tüketin.
Pestisidlere (böcek ilacı) olabildiğince az maruz kalın.
Et ve diğer hayvansal gıdaları az tüketin.
Omega-3 yağ asidi alımınızı artırarak doğru türde yağ tüketin.
Hazır yemekler, şekerleme ve sodalı içecekler gibi yüksek kalorili, besin değeri düşük yiyeceklerden uzak durun.
Az tuz, çok potasyum tüketin.
Bedeninizin detoksifiye olmasına ve atık maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olan gıdaları seçin.
KİMYASAL ÖNLEYİCİLER GÜÇLÜ ETKİLERE SAHİP
Meyve ve sebzelerde bulunan çok sayıda maddenin kansere karşı koruma sağladığı biliniyor. Bazı uzmanlar, bu maddelere 'kimyasal önleyiciler' adını verir. Bu maddeler arasında C vitamini ve folik asit gibi antioksidan besinler ve fitokimyasallar olarak bilinen bazı bileşikler yer alır.
C VE E VİTAMİNİNDEN DAHA ETKİLİ
Fitokimyasallar; karotenler, klorofil ve flavonoidler gibi pigmentler, diyet lifleri, enzimler ve vitamine benzer bileşimlerden oluşur. Fitokimyasallar, C ile E vitamini gibi basit besinlere göre kansere karşı çok daha güçlü bir etki sağlar.