Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Suudi gazeteciden Erdoğan'a dizi desteği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muhteşem Yüzyıl çıkışı, yurt dışında da yankı buldu.
Katar'da yayınlanan El-Arab gazetesinin yazarlarından Saleh El-Şihi, köşesinde Başbakan Erdoğan'a açık bir mektup yazdı. Başbakan'ın Muhteşem Yüzyıl dizisine sert çıkışını, haber ajanslarından okuduğunda çok sevindiğini belirten El-Şihi, Türk dizilerinin genel görüntüsünü de eleştiren bir yazı kaleme aldı.
İşte köşemizin fahri Ortadoğu temsilcisi, gazeteci, şair ve yazar dostum Abir Zaki'nin çevirisi ile o yazı:

ARAPLAR KÖTÜ ETKİLENİYOR
"Başbakan Erdoğan, Muhteşem Yüzyıl dizisi hakkında söylediklerinizi haber ajanslarından zevkle okudum ve söylediğiniz gibi, biz öyle bir Kanuni tanımadık. Bizim tanıdığımız Kanuni bu değildi. Onun ömrünün 30 yılı at sırtında geçti. Sarayda, o gördüğünüz dizilerdeki gibi geçmedi.
Başbakan Erdoğan, beni ne kadar memnun ettiniz. Çünkü benimle aynı endişeyi paylaşıyorsunuz. Dramadaki görüntü ve tasvirin son derece tehlikeli olacağından ve etkisinin uzun zaman süreceğinden eminim. Sizin bu eleştiriniz ve girişiminizden sonra Türk dizileri dosyasını açıp kabul edilemez aşırılıkları hakkında bir şeyler yapmanızı umuyorum.
Bildiğim kadarıyla Türk dizilerinin yurt dışında gördüğü ilgiden dolayı 65 milyon dolarlık döviz girdisi elde ediliyor ve bu diziler, yaklaşık 150 milyon kişi tarafından izleniyor. Biz marjinal bir işten ve rakamdan bahsetmiyoruz, muazzam bir üretim mekanizmasından bahsediyoruz. Buradaki problem de Arap kanallarının her zaman olduğu gibi, izleyicilerin isteklerinin arkasında kalması ve böyle kötü işlerin yayınlanmasına izin vermesi...
Umudumuz; bu kınamanızın diğer dizileri de etkilemesi.
Mesela; Aşkı Memnu ve onun gibi diziler, çok tehlikeli ve yıkıcı mesajlar içeriyor. Dizilerde boy boy yasak ilişkiler ve gayrimeşru çocuk olgusu ile evlilik dışı ilişkilerin kabulü hoşgörü ile ekrana yansıtılıyor.
Eminim, bu dizilerin sosyal doku üzerinde böyle tehlikeli bir etki yarattığını ve kamu ahlakının olumsuz etkilenmemesinin mümkün olmadığını siz de biliyorsunuzdur.

TORUNLAR DA YAŞAMASIN
Sayın Başbakan, sizin bu açıklamanız buralarda kabul gördü ve sıcak karşılandı. Bu tür diziler yüzünden halkımız, Türk toplumunu yanlış anlıyor ve bu yüzden Türk drama dosyasını açmak için başlattığınız bu tepki; bizim halkımızın umudu. Umarım, Türk sanat ve drama üretimleri daha ahlaki kurallar çerçevesinde gelişir.
Sayın Başbakan, siz ecdadınızın yanlış şekilde resmedilmesine çok kızdınız. Umarım 100 yıl sonra sizin torunlarınız, sizin Türkiye'ye yaptığınız büyük katkılarınız yerine birkaç dizide ahlaksızlığın meşrulaştırılmasına ve o dönemin sadece sefahat sürülen bir devir olarak gösterilmesine kızmak zorunda kalmazlar, bunu hak etmezler."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA