Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

İdrar kaçırmamanın yolları

Gülerken ya da öksürürken idrar kaçırmaya başladım. Miktarı çok değil ama çok utanıyorum ve kendime güvenim kalmadı diyebilirim. Ne yapabilirim? M.Ş./Balıkesir
Öncelikle bu utanılacak bir kusur değil, bir tıbbi durumdur ve en önemlisi kurtulmanın yolları da vardır. Size ilaç önererem ama şu anki durumunuzu hafifletmek ya da yarattığı sıkıntıları ortadan kaldırmak mümkündür. İşte size önerilerim...

KASMAYI ÖĞRENİN
Kegel egzersizleri yapın: Kegel egzersizleri ile mesaneyi kontrol eden leğen kaslarını ve bu kasları doğru anda kasmayı öğrenirsiniz. Örneğin gülerken idrar kaçırıyorsanız o anda kaslarınızı kasın. Kasmayı üç saniye sürdürün sonra gevşetin. Bunu 8-10 kez tekrarlayın. Haftada en az üç defa bu egzersizi yapın.
Mesane eğitimi yapın: Bu eğitimde başlangıçta iki saatte bir tuvalete gitmeyi planlayın. Tuvalet molaları arasındaki süreyi yavaş yavaş artırın. Amaç mesaneyi üç dört saatte bir tuvalete gidecek şekilde eğitmektir. Bu da tuvalet alışkanlığınıza mesanenizin değil saatin hükmetmesini sağlayacaktır.

SIKIŞINCA BEKLEYİN
Derin nefes alın: Sıkıştığınız zamanlarda derin nefes alma gibi gevşeme egzersizleri size yardımcı olabilir. Sıkışma hissi geçtikten sonra beş dakika bekleyin ve ihtiyaç hissetmeseniz de tuvalete gidin. Bekleme zamanını yavaş yavaş artırın.

İNMENİN PEK ÇOK NEDENİ VAR
Hiç beklemediğimiz bir anda babama inme indi; oysa çok sağlıklı bir insandı. Ben 37 yaşındayım ve bana da inme inecek diye endişe etmeye başladım. D.N./Adana
İnme; beyin damarlarındaki kanamaya ya da tıkanmaya bağlı olarak gelişen ve olayın olduğu yere göre belirti veren bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır.

DİYABET DE ETKİLİYOR
Damar sertliği ve yüksek tansiyon, felci hazırlayan en bilinen faktörler arasında yer alır. Fakat, sorumluluğu sadece bu durumlara yüklemek yanlış olur. İnmeye neden olan diğer etkenler şöyledir:
Aşırı kan pıhtılaşmasına neden olan hastalıklar.
Kalp ve damar hastalıkları ile kalp kriz geçirmiş olmak.
Şeker hastalığı ve doğumsal damar bozuklukları.
Yüksek kan kolesterol düzeyleri (Özellikle LDL).
Hareketsiz yaşam tarzı ve şişmanlık.
Doğum kontrol hapı kullanılması.
Sigara ve stres. Siz de bu bilgiler ışığında hangi riskleri taşıdığınızı kestirebilirsiniz. Öte yandan, sürekli inme inecek endişesiyle yaşamak da yıpratıcı bir süreçtir. Sağlıklı beslenip hareket etmeye çalışın.

DOWN SENDROMLU BEBEK RİSKİ
Down sendromlu bir bebeğim oldu ama ateşli bir hastalıktan onu kaybettik. İki ay önce yeniden hamile kaldım. Acaba Down sendromu riskimiz var mı? N.H./Lüleburgaz
Down sendromu; insanın nasıl olacağını belirleyen kromozomlardaki hatalardan kaynaklanır. Bu bozukluklar, doğumsal olarak beden ve zeka özürlerine yol açabilir.

ANNE YAŞI DA ÖNEMLİ
Down sendromundan korunmak mümkün değildir ama gebelik sırasında yapılacak tetkikler ile bebeğin durumu öğrenilebilir. İlk üç ay içerisinde yapılan tetkikler oldukça kesin sonuçlar vermektedir. Bu konuda en kesin yöntem; anne karnından alınacak amnion sıvısında yapılan genetik analizlerdir. Daha önce Down sendromlu bir bebek doğuran annenin ikinci bebeğinin de hasta olma riski diğer annelere göre fazladır. Diğer grupta bu risk binde birden az iken, sizin riskiniz yüzde birdir. Anne yaşının 35'ten ya da baba yaşının 50'den fazla olması da riski artıran sebepler arasında sayılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA