Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Uzun süre oturmayın

Gittiğim doktor düzenli olarak hareket etmem gerektiğini söyledi. Ama ben oturarak çalışıyorum ve böyle bir şeye vaktim yok. Başka neler yapabilirim? H.L./Rize
Düzenli egzersizin sağlık için vazgeçilmez olduğu pek çok çalışmayla gösterildi. Avrupa Kalp Dergisi'nde yayınlanan ve 5 bin kişiyi inceleyen bir araştırmaya göre; egzersiz yapmamak gibi, uzun süre yerinden kalkmadan oturmak da sağlığa zararlı. Hiç kalkmadan uzun süre oturanlarda vücuttaki C-reaktif protein miktarları ve trigliserit seviyeleri yükselip HDL (iyi) kolesterol seviyeleri azalıyor. Bu kişilerde bel çevresi sık sık hareket edenlere göre 4 santim artıyor.

MERDİVEN KULLANIN
Bu nedenle masa başı işlerde çalışırken sık sık yerinizden kalkın, dolaşın ve tekrar oturun. Günlük temponuza merdiven kullanmayı, molalarda kısa yürüyüşleri ve haftalık düzenli olarak yapacağınız 60 dakikalık egzersizleri de ekleyin.

Tansiyon hafıza kaybı yapıyor
Gittikçe daha da unutkan olmaya başladım. Özellikle de tansiyonum yükseldiği zamanlarda kısa süreli hafıza kaybı yaşar gibi oluyorum. Bu neden olur? K.Ş./İstanbul
Hafıza kaybının hazırlayıcıları arasında, ilerleyen yaş en önemlisi gibi görünse de depresyon ve uyku problemleri gibi sağlık sorunları ile aşırı stres de belleği olumsuz etkiler. Tiroid problemleri, karaciğer hastalıkları, B12 eksikliği, bazı ilaçlar hatta böbrek sorunları da belleğinizi zayıflatabilir. Kolesterol, tansiyon, kan şekeri yüksekliği, homosistein fazlalığı, obezite ile sigara-alkol kullanımı, beslenme yanlışları ve aktivitesi düşük bir yaşam da belleğe zarar verir. Araştırmalar, yüksek tansiyonun da beyine giden kan akımını ve beyin hücrelerine giden oksijeni azaltarak hafızayı zayıflattığını gösteriyor.

KONTROLÜ AKSATMAYIN
Yüksek tansiyonu beslenme değişiklikleri veya ilaç ile kontrol altına alanlarda hafıza problemleri riskinin azaldığını gösteriyor. Bu nedenle ileri yaşlarda güçlü bir belleğe sahip olmak istiyorsanız; özellikle orta yaşlardan itibaren yüksek tansiyon gibi damar sağlığınızı tehdit eden sağlık risklerinizi dikkatle izlemeniz, düzenli kontrollerle sağlık sorunlarınızı belirleyip uygun tedavilerden yararlanmanız gerekiyor.

Kendinize teşhis koymayın!
Devamlı nefes darlığı yaşıyorum. Bunun stresten olduğunu düşündüm ama gittiğim doktor check-up yaptırmamı söyledi. Sizce yaptırmalı mıyım? G.B./Mersin
Geçtiğimiz ay New York Times'ta sizin sorunuzu ilgilendiren ilginç bir yazı yayınlandı... İç hastalıkları uzmanı Danielle Ofri, uzun bir şikayet listesi ile başvuran hastasına hemen nasıl aşırı stres tanısını koyduğunu ve hastasının gece yarısı kalp krizi ile acile kaldırılmasıyla hatasını ne kadar geç anlamış olduğunu anlattı. Gerçekten de bazı durumlarda baş ağrısı, göz ağrısı, kulak çınlaması, nefes kesilmesi, baş dönmesi, göğüste sıkışma gibi problemler stresten kaynaklanıyor olabilir. Ancak siz yine de kendi kendinize teşhis koymayın. Devam eden karın ağrısı, kabızlık, hazımsızlık gibi şikayetleriniz için bir uzmana başvurun. Sonuçta altta yatan bir rahatsızlığınız varsa tedaviniz hemen başlamış olur.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA