Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Televizyon izlerken hareket edin

Eşim sürekli televizyon izliyor. Onu dışarı çıkıp yürüyüş yapmaya ya da bir spor salonuna gitmeye ikna edemiyorum. Bu hali bir soruna yol açar mı? A.Y./Mersin
Geçtiğimiz yıl, televizyonun sağlığa zararlarıyla ilgili birçok araştırma yapıldı. Son dönemde yayınlanan yeni bir araştırma da durumun ciddiyetini bir kez daha gösterdi. Bu araştırmaya göre; Avrupa ülkelerinde birçok kişi serbest zamanlarının yüzde 40'ını televizyon izleyerek geçiriyor.

ÖLÜM RİSKİ ARTIYOR
Televizyon izleme süresi ile tip 2 şeker hastalığı, kalpdamar hastalıkları ve ölüm riskinin; yakından ilişkili olması da durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Günde iki saat televizyon izlemek, diyabet riskini yüzde 20, kalp-damar sorunlarını yüzde 15 ve ölüm riskini yüzde 13 artırıyor. Uzmanlar televizyon seyretmenin; kitap okumak, bilgisayarda çalışmak veya araba kullanmaktan daha az kalori harcattığını belirtiyor.

ABUR CUBUR YEMEYİN
Televizyon izlerken, abur-cubur tüketenler ise büyük risk altında. Bu nedenle, en azından ekran karşısında, hareket etmeyi alışkanlık haline getirin. Egzersizlerinizin bir kısmını televizyon izlediğiniz saatlerde yapın. Ayrıca yağlı atıştırmalıklardan uzak durun.

Böcek sokmasını ciddiye alın
İki hafta sonra ailece tatile gideceğiz. 10 yaşındaki kızım kırlarda dolaşmaya, bayılıyor ama böcek sokması olursa ne yapacağımı bilmiyorum. R.H./Trabzon
Amerikan Alerji Astım ve İmmunoloji Koleji'nin böcek sokmaları ile ilgili yayınladığı yeni önerilere göre; böcek sokmaları bazı kişilerde geçici şişlik, ağrı ve kızarıklık gibi lokal şikayetler yaratırken, bazılarında ise hayatı tehdit eden reaksiyonlara yol açabiliyor. Böcek sokması sonrası oluşan nefes almada zorluk, ishal, kramplar, başağrısı, baş dönmesi veya baygınlık hissi; ölümle sonuçlanabilecek bir şoka işaret edebiliyor. Böceğin soktuğu bölgenin haricinde de döküntü, kaşıntı ve şişlik olması durumunda mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Astım ve yüksek tansiyon hastaları özellikle tehlike altında! Bu sorunları yaşamamak için kızınızın böcek sokmalarına karşı antikorlarına baktırabilirsiniz. Eğer pozitiflik varsa, alerji iğneleri (immunoterapi) deneyebilirsiniz.

Pis havuz göz nezlesi nedeni
25 yaşındaki kızım sürekli gözüne bir şey kaçmış gibi hissediyor, gözleri kızarıp kaşınıyor. Annem göz nezlesi olabileceğini söyledi. Ne yapmam gerekiyor? F.L./Muğla
Göz nezlesi; göz kapağınızın içini ve göz kürenizin bir kısmını kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Sabahları gözlerde çapaklanma, sulanma ve kaşıntı hissi olur.

LENSLİLER DİKKAT ETSİN
Kirli suların karıştığı veya yeterince kimyasal temizlik yapılmamış havuzlar ile mikroplu denizlerde yüzenlerde, göz nezlesi riski artar. Uzun süreli lens kullananlar ve yüzerken lensini çıkarmayanlar da risk altındadır. Bu nedenle temizliğinden emin olmadığınız su, havuz ve denizlerde yüzmeyin. Yüzerken gözünüzü açmaktan kaçının veya su geçirmez gözlükler kullanın. Gözleriniz düzelene kadar makyaj yapmayın. Ellerinizi sık sık yıkamanız, havlu ve yastık kılıfınızı her gün değiştirmeniz de fayda sağlayacaktır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA