Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Grip aşısı yaptırmak için en uygun dönemdeyiz

Geçen sene grip aşısı yaptırdım ve kışı rahat geçirdim. Bu sene yeniletmem gerekiyor mu? Grip aşısının belli bir zamanı var mı? Şimdi aşı olsam erken mi? G.M./Zonguldak
Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; her yeni grip sezonuyla beraber yeni bir grip aşısı olmanız gerekiyor. Normalde grip sezonu Ekim ayı içinde başlayıp Mart-Nisan'a kadar devam eder.

İKİ HAFTADA ETKİ EDER
Grip aşısı ise yaklaşık iki hafta içinde etkisini gösterir ve iki ay içinde istenilen koruma düzeyine ulaşır.
Aşı, vücudunuzu korumaya başlayana kadar çevrenizden grip virüsü aldığınız zaman aşıya rağmen yine de grip olabilirsiniz.

BU AY İÇİNDE YAPTIRIN

Bu nedenle en azından Eylül ayı içinde grip aşınızı olmanızda fayda var. Böylece grip salgınının yüksek seviyelere ulaşacağı sonbahar-kış ayları için hazırlık yapmış olursunuz.

DENİZ TUZU MU, SOFRA TUZU TANSİYON İÇİN DAHA İYİ?
Tansiyon hastasıyım ve tuz tüketimini büyük oranda azalttım. Deniz tuzunun sofra tuzundan daha sağlıklı olduğunu duydum. Hangisi tansiyon için daha iyi? F.M./Kayseri
Amerikan Kalp Birliği'nin bin kişi üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre; katılımcıların yüzde 61'i deniz tuzunun normal sofra tuzuna göre daha az sodyum içerdiğini ve böylece daha sağlıklı bir alternatif olduğunu düşünüyor.

İKİSİ DE AYNI
Ancak; tat ve doku açısından farklılıklar olsa da aslında her iki tuz da yaklaşık yüzde 40 oranında sodyum içerir. Yani yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme riski açısından her iki tuz da aynıdır. Günde yaklaşık 1500 mg sodyumdan fazlası (Yaklaşık bir çay kaşığı) sağlık risklerinizi artırır.

AZ SODYUM

Yüksek tansiyon açısından; işlenmiş gıdalar, tuzlu atıştırmalıklar, şarküteri ürünleri ve tuzlu konserveler gibi diğer sodyum kaynaklarını da azaltmalısınız.

KADINLARDA UZUN ÖMÜR İÇİN SAĞLIKLI CİNSELLİK ŞART
49 yaşındayım ve menopoz sürecine girdim. Eşim hâlâ cinsellik yaşamamızı istese de benim bu konuda hiç isteğim yok. Yaşlıların seks yapması doğru mudur? R.H./Trabzon
Amerika'da, 60 yaş üzeri 1200 kadını inceleyen bir araştırmaya göre; cinsel hayat ilerleyen yaşla birlikte azalmıyor. Cinselliğin sıklık ve ilişki rutini değişse de, kadınların yüzde 65'i; 60 yaş üzerinde tatminkar bir cinsel hayatları olduğunu belirtiyor. İstatistiksel olarak da keyifli bir cinsellik, uzun yaşama şansını artırıyor.

HORMONSAL DEĞİŞİM

Bu nedenle; menopoz sürecinde yaşadığınız hormonsal değişimleri, sağlık sorunları ve kullandığınız ilaçların yan etkilerini dikkatle inceleyin. Durumu değerlendirirken; eşinizle olan ilişkinizi, stres kaynaklarınızı, geçmiş ilişki ve cinsel yaşam öykünüzü gözden geçirin.
BİR UZMANA GÖRÜNÜN
Cinsel istek, uyarılma ve orgazm fonksiyonlarınızda bir değişim yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun.
"Artık bizden geçti" anlayışında olmayın. Unutmayın, her cinsel sorununun tedavisi vardır. Özellikle yaşlılık yıllarında keyifli bir cinsel yaşam, hem fiziksel ve psikolojik sağlığınızı korur, hem de uzun evliliklerde bağlılık hormonunu artırır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA