Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Feridun'un çiçeği...

Feridun Düzağaç'ın 'Hayat Neden Şekil Yapıyor' şarkısına çektiği klibi izlediniz mi? Tam kısa film tadında... Klipte en çok dikkatimi çeken saksıçiçek teması oldu... Düzağaç, sevgilisini terk ederken yanına bir tek saksısını alıyor. Daha doğrusu saksıdaki çiçek onu bırakmıyor; sarmaşıklarıyla sahibinin bacağına yapışıyor. Ve Düzağaç, çiçeğiyle birlikte düşüyor yollara... Birlikte bir yemek masasına oturuyorlar. Düzağaç, bir bardak su veriyor çiçeğine... Çiçek yeniden hayat buluyor vs. Şimdi söz konusu kişi Feridun Düzağaç olunca şarkı sözleri ve klip ortadayken bile çiçek metaforu ile ilgili ezbere konuşmak dokuz kusurlu harekete girer. Yani çiçek; aşkı, eski aşkı, hatta hayatın şekil yapmasını ya da hepsini birden sembolize edebilir. Benim klipteki çiçeğe neden bu kadar çok taktığıma gelince...

EZBER BOZAN SÖZLER
Feridun Düzağaç'ın bazı dikkatli hayranları, internetteki forumlarda çiçek metaforu ile Jean Reno'nun ünlü 'Leon' filmi arasında bağlantı kurmuşlar. Ben de bir bağlantı var diyorum. Bir kere 'Leon', Feridun Düzağaç'ın en sevdiği filmlerden biri. Hatta Düzağaç'ın "Leon'un çiçeğini sevdiği gibi sevebilir miyim seni?" diye meşhur bir sözü vardır. Her ne kadar bu sözü, bir köşe yazısında Beşiktaş'a olan aşkını dile getirmek için yazsa da, bu müthiş söz çoktan, 'aşka dair güzel sözler' listelerine girmiştir. 'Leon'daki en güzel sembollerden biri de saksıdaki çiçekti. Asosyal, süt bağımlısı, acımasız bir suikastçıyı canlandıran Jean Reno'nun kankası, saksıdaki çiçeğiydi; onu hiç yanından ayırmazdı... Reno'nun saksıyla sokaklarda dolaştığı sahneleri hatırlayın... Bence, Düzağaç da son klibinde saksıyla dolaşarak 'Leon'a göndermede bulunuyor; oradaki sevgi, aşk temasına klibinde farklı bir boyutta hayat veriyor. Ben şarkıyı kliple keşfettim ama sözlere bakınca; Feridun Düzağaç'ın neden Türkiye'nin en iyi şarkı sözü yazarlarından biri olduğunu bir kez daha anladım. Buyurun buradan yakın: "Anladım acım ilacım olmuş eyvah/Kötü talihim eyvah/ Arada bir şefkatine muhtacım/ Şimdi belki mutlusundur diye ödüm kopuyor eyvah/Bana acı acı hatıran lazım..." Şimdi belki mutlusundur diye ödüm kopuyor! Harika bir söz, aşka dair birçok klişeyi yıkıyor. Hani sevgiliden ayrılırken 'Sadece mutlu olmanı istiyorum' edebiyatı var ya... İşte Düzağaç, bu edebiyatın sahteliğini yüzümüze vuruyor. Ya, 'Bana acı hatıran lazım'a ne demeli... İşte ezber bozan, harbi, damardan şarkı buna denir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA