Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Steve Jobs, Fatih projesi'ne karşıydı!

Yo, delirmedim... Geçtiğimiz hafta SABAH'ın okurlarına armağanı olan, The New York Times ekinde okuduğum 'Teknolojinin eğitsel yönü sorgulanıyor' başlıklı makaleden çıkardığım ana fikri paylaşıyorum sadece...
Sınıflarda bilgisayar teknolojisi kullanımı ve her öğrenciye tablet bilgisayar gibi hedefleri olan Fatih Projesi tamamen hayata geçerse; sadece tabletlerin maliyeti 1 milyar doları bulacak. Devlet, 16 milyon tablet alacak öğrencisine...
Sadece tablet firmaları değil, işletim sistemcileri, GSM devleri de bu pastadan pay kapmanın peşinde ama tabletli eğitim hiç sorgulanmıyor.
Teknolojiye, hele hele tabletli eğitime yatırım yapılması kulağa hoş geliyor, ama farklı fikirde olanlar da var. Üstelik bilgisayarlı eğitime kuşkuyla yaklaşanlar; Silikon Vadisi'nin efendileri. İşte başta bahsettiğim, Kevin Delaney imzalı makaleden ezber bozan bölümler:

BİLGİSAYARSIZ OKUL!
"Güney Carolina, Furman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Paul Thomas, 'Öğretme işi, insani bir deneyimdir. Okuma-yazma, matematiksel beceri ve eleştirel düşünceye gerek duyduğumuzda, teknoloji dikkati dağıttı' diyor.
Bilgisayarlı derslik devriminin öncüsü ve Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un bile bazı şüpheleri vardı.
Jobs'un biyografisini yazan Walter Isaacson, bu yılın başında Jobs ile Microsoft'un kurucusu Bill Gates arasında geçen bir konuşmayı aktardı.
İkili, 'Bilgisayarların okullarda şu ana dek çok küçük bir etki yarattığı' konusunda hemfikirdi.
Jobs sınıflara bilgisayar konulmasını sorgulayan tek Silikon Vadisi bilgesi değildi. Google, Yahoo gibi teknoloji devlerinde çalışanların çoğunun çocukları; Silikon Vadisi'nin kalbindeki Los Gatos'ta bulunan Waldorf Peninsula Okulu'na gidiyor.
Ancak okulda bilgisayar olmadığı gibi, evde bilgisayar kullanımını da teşvik etmiyorlar. Çocuklarının geri kalmasından korkmayan Google çalışanı Alan Eagle, 'Google'da aptalların bile kullanabileceği kolaylıkta teknoloji üretiyoruz. Çocukların büyüyünce bunu öğrenememesi için sebep yok' diyor."
Elbette teknoloji önemli ama sadece dokunmatik ekranla eğitim ne kadar efektif olabilir? Belki de daha ezberci, hayatı 'kopyala-yapıştır'dan ibaret bir nesil yetiştireceğiz?
Peki, bu tabletlerin çocuklara radyasyon faturası ne olacak? Doymadınız mı Aziz Yıldırım'ı konuşmaya?
Biraz da tabletli eğitimi tartışalım!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA