Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

TV ve internet otizmi tetikliyor

Anne ve babalar için, çocuğu oyalamanın en kolay yolu TV'de çocuk kanallarını açmak. Eve gelen bakıcı bile çocuk kanalını açıp gazete okuyor.
Bir de bunun internet ayağı var. Artık uslu dursunlar diye çocukların eline tablet bilgisayarlar tutuşturuluyor. Yapılan son araştırmalara göre, otizm vakalarının artışında TV ve internetin kullanımının da etkisi var.
Elbette bu konuda bilinçli aileler var, ancak çoğunluk; ne yazık ki çocuklarının karşı karşıya olduğu tehlikenin farkında değil. Bu konuda farkındalık yaratmak için çocuk kanalı Kidz, 'Çocuk ve Dijital Yaşam Günleri' adlı bir sosyal sorumluluk kampanyası başlattı.

KIDZ'TEN ÖRNEK KAMPANYA
Geçtiğimiz hafta, bu kampanya çerçevesinde İstanbul Optimum Outlet'te aileleri bilinçlendirmek için bir etkinlik düzenlendi.
Uzmanlar; ailelere, TV ve internetin aşırı kullanımının çocuklar üzerindeki zararlarını anlattı.
Etkinliğe Emre Aydın konuşmacı olarak katıldı. Aydın, dijital dünyadan dengesiz bir şekilde yararlanmanın çocuklarda yarattığı olumsuz etkileri ve çocukların hareketsizlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu anlattı.
Evet, bir de hareketsizlik sorunu var... Bizim nesil, mahallede, ağaç tepelerinde büyüdü. Oysa şimdiki çocuklar, sokakta gördükleri kedi ve köpekten bile korkuyor.
Aynı etkinlikte Kidz'in patronu Esra Oflaz ise "Fazla televizyon seyretmek, çocuklarda dikkat eksikliği sorununu artırıyor. TV çocukların dadısı gibi oldu. Küçük yaşta, dijital bombardımana maruz kalan çocuklarda 'yaygın gelişimsel bozukluğu' olabiliyor. Çocuklar; bebekken televizyonla, üç yaşında da bilgisayar ve akıllı telefonlarla tanışıyor" demiş. Ne güzel bir çocuk kanalı sahibinden bunları duymak.
Bu sorunla ilgili devletin de desteklediği daha büyük kampanyalar düzenlenmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA