Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Eğlenceli bir aşık veysel filmi

Aşık Veysel'in hayatından esinlenilerek kaleme alınan 'Uzun İnce Yol' adlı filmin çekimleri 5 Ağustos'ta Sivas'ta başlayacak. Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini; 'Kasaba', 'Genco' ve 'Aşka Sürgün' gibi popüler TV dizilerinin senaristlerinden Bilal Babaoğlu üstlenecek.
Babaoğlu'nun filmle ilgili en çok dikkatimi çeken açıklaması şöyle: "Yeni kuşakları Veysel'le buluşturmayı temel amaç olarak belirledim.
Gençlerin seveceği, eğlenceli ama bir derdi olan film yapmak istedim. Bu bir aşk, eğlenceli bir yol ve bir müzisyenin hikayesi olacak."
Aşık Veysel denince akla hep hüzün, dram gelir; Babaoğlu'nun eğlenceli bir müzisyen hikayesi anlatacak olması enteresan. Adından çok söz ettirecek bir film bizi bekliyor galiba. Filmle ilgili asıl soru ise, Veysel'i kimin oynayacağı. Tanınmış ve tanınmamış birçok oyuncuyla deneme çekimi yapılıyormuş. Bir yeni bilgi paylaşayım: Veysel'i bir oyuncu canlandıracak, çocuk oyuncu rol almayacak; yaşlılık dönemi makyajla halledilecek.
Babaoğlu'na en büyük yardımcı kaynak Metin Erksan'ın Veysel'in hayatını anlatan 1952 yapımı 'Karanlık Dünya' filmi olsa gerek. Babaoğlu 'Karanlık Dünya'nın orijinal halini izledi mi ya da filmin sansürsüz versiyonu var mı, çok merak ediyorum. 'Karanlık Dünya'; hem Türkiye'de, hem de yurt dışında gösterimi tamamen yasaklanan ilk Türk filmi. Film; 1954 yılında birçok sahnesi makaslanıp bazı yeni sahneler eklenerek gösterime girebilmişti. Sansür kurulu, "Dünya karanlık olmaz!" deyip filmin adını 'Aşık Veysel'in Hayatı' olarak değiştirmişti.

BÜYÜK SINAV
Kurul, tarlada başakların cılız gösterilmesine de karşı çıkmıştı. Amerikan Haberler Merkezi'nden alınan Hudson Ovası'ndaki bereketli topraklarda hasat görüntüleri filme eklenmişti. Veysel'in küçük yaşta çiçek hastalığına yakalanıp gözlerini kaybetmesi bile sansür kurulunu kızdırmıştı. Filme, doktorların Veysel'in yanına koşup elini öptükleri bir sahne eklendi. Bu sahnede bir doktor
"Çok şükür, artık köyünüzde çocuklar, çiçek hastalığına yakalanmayacak" diyordu. Filmdeki çıplak ayaklı kadınlara; "Türk köylüsü çıplak ayakla dolaşmaz" denilerek, ek sahne çekilip ayakkabı giydirilmişti. Daha bunun gibi birçok eklenen, kesilen sahne var. Yapımcı bu ekleme ve kesip biçme işlemini Erksan'dan izin almadan yaptı. Erksan da daha 23 yaşında sinemaya küsüp bir süre eleştirmenlik yapmak zorunda kalmıştı.
Babaoğlu, filmini şimdi çekeceği için şanslı. Veysel'in hayatını eğlenceli bir yol hikayesinde anlatması ilginç ve sürpriz bir karar. Umarım Babaoğlu ilk yönetmenlik denemesinde bu zorlu projenin üstesinden gelebilir. Kendisi iki yıldır bu film için hazırlanıyormuş; yolu şimdiden açık olsun.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA