Özel baharatlarla hazırlanan geleneksel Mersin tantunisini tadanlar ayrı bir lezzetin ayrımına varıyor. Özel bir sac üzerinde kendine özgü yapım şekli ve malzemeleri ile ustasının hüneriyle lezzet alan tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşidi ve kentin yöresel yemeği olarak biliniyor.
ARAP KÜLTÜRÜ
1800'lü yıllarda Mısır'dan ve Suriye'den gelerek kente yerleşen Arapların kendileri ile birlikte getirdiği yemek kültürünün bir parçası olan tantuni, son 20 yılda popüler oldu. Daha önceki yıllarda sokak başlarında, işçi pazarlarında, kalabalık semt pazarları, halk ve fabrika ile okul önlerinde seyyar tezgâhlarda satılan tantuni artık modern mekânlarda zevkle sunuluyor. Tantuninin, yanında ayran ve şalgam mükemmel bir lezzet ortaklığı yaratıyor. Mersin'de 'Tantuni Kralı' olarak bilinen Ahmet Yaprak, tantuninin; özellikle dananın but bölümünden ya da etin en yoğun olduğu ve 'et evi' olarak tabir edilen yerinden hazırlandığını belirterek, "Etin önce sinirleri alınıyor. Yaprak şeklinde ince ince doğranan yağsız et, ortası çukur tepside sıvı yağda kavruluyor. Maydanoz, nane, domates ve soğan karışımı salatayla dürüm yapılıyor. Tantuni Mersin'e ayrı bir tat, ayrı bir renk katıyor" diyor.