Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, ABD'de Hepatit A hastalığının 157 kişiye, Türkiye'den giden donmuş narın kullanıldığı organik ürün vasıtasıyla bulaştığı yönündeki haberlerin nereden çıktığını anlamadığını söyledi. Türkiye'nin yıllık nar üretiminin 315 bin ton olduğuna dikkat çeken Kavak, bunun 86 bin tonunun ihraç edildiğini belirterek, 2012 yılında Türkiye'den ABD'ye nar ihracatı yapılmadığını ifade etti.
BAŞKA ÜLKENİN OLABİLİR
Taze nar ihraç edilen ülkelerin başında Rusya, Almanya, Hollanda ve Ukrayna'nın geldiğine dikkat çeken Kavak, "2012 kayıtlarına göre biz ABD'ye taze nar ihracatı yapmamışız. Daha öncede yok sanırım. Kısacası ABD'ye bizden nar ihracatı yapılmıyor. Hepatit A hastalığının Türk narından bulaştığı haberlerinin nereden çıktığını anlamış değilim" dedi. Bahse konu narların, başka bir ülkeden Türk narı olarak da ihraç edilmiş olabileceğine dikkat çeken Kavak; "Bu konuda detaylı bilgiye sahip olmadığımız için Hepatit A bulunan ürünlerin ABD'ye hangi firma tarafından gönderildiği ile ilgili bilgi elimizde mevcut değil. Elimizde bu bilgi olmadan da bu konuda net bir şey söyleyemiyoruz" şeklinde konuştu.
Mantıklı bulmuyoruz
Mersin'in Silifke ilçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü ise ABD'de 157 kişiye Hepatit A hastalığını Türk narının bulaştırdığı iddialarını mantıklı bulmadığını söyledi. Müdür Süngü, "Zaten sarılık hastalığının hafif bir türü olan Hepatit A Türkiye'de yaygın olarak görülüyor. Bu hastalığın narda görülme oranı neyse, diğer yurt dışı ve yurt içine gönderdiğimiz bütün tarım ürünlerinde de görülme olasılığı aynı orandadır. Fakat burada sadece Türkiye'den gönderilen donmuş nar tanelerinin yol açtığı iddia ediliyor. Ortada kesin bir delil ve tespit olmadığı gibi, Hepatit A hastalığı tamamen hijyen ile alakalı bir konudur" diye konuştu.
Laboratuvarda incelenmişti
Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 157 kişide görülen Hepatit A salgınına önce Townsend Farms of Fairview firmasının "Organic Antioxidant Blends" (Organik Antioksidan Karışım) adlı donmuş ürününün yol açtığını belirlemişti. Laboratuvarda yapılan incemelerde hastalığa büyük ihtimalle bu karışımdaki nar tanelerinin yol açtığı sonucuna varılmıştı. Merkezin bu raporunun üzerine bu ürün toplanmıştı. Öte yandan organik üründe, bir Türk şirketinin verdiği dondurulmuş nar tanelerinin kullanıldığı belirlenmşiti.
Yaser ÇAPAROĞLU-Esma OKUR/
ANTAKYA-SİLİFKE