Gaziantep'in Araban ilçesinde, alternatif ürün çalışmaları kapsamında ilk defa birinci ve ikinci ürün olarak soya üretimi yapıldı. Dağdancık köyünde üretici Ahmet Özsoy'a ait 130 dekar alanda birinci ürün, Ercüment Dai'ye ait 90 dekarlık alanda ikinci ürün olarak ekimi yapılan soyadan dekardan ortalama 250-350 kilogram ürün alındı.
ALTERNATİF ÜRÜN
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Zeynel Güneş ilçede ilk kez ekim yapıldığını belirterek, "Soyanın, diğer ürünlere göre daha az masraf gerektiği için özellikle ikinci ürün olarak çiftçilerimizin tercih edeceğini tahmin ediyoruz. Bu yıl yapılan deneme ekimlerinden sonra soyanın ovada kaliteli ve yüksek rekolte elde edilecek alternatif ürün olarak yetiştirilebileceğini tespit ettik" dedi.
DÖNÜŞÜMLÜ EKİM
Soyanın endüstri, sanayi, sağlık ve hayvan yemi gibi birçok alanda kullanıldığını kaydeden Güneş, toprağa organik madde ve azot sağlamasıyla verimliliği artırabilecek dönüşümlü ekimi yapılabilinen önemli bir bitki olduğunu anlattı. Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da soyanın ilçenin toprak ve iklimine uyumlu bir ürün olduğunu söyledi.
YÜKSEK KALİTE
Üretici Ercüment Dai ise geçen yıl ilk defa alternatif ürün olarak yer fıstığı ektiğini ve yüksek ürün aldığını anlattı. Bu yıl da buğdayın ardından tarlasına soya ektiğini dile getiren Dai, "Hasadını yaptığım soyadan da yüksek kalite ve yüksek rekolte aldım. Bundan sonraki yıllarda da alternatif ürün arama ve ekimlerine devam edeceğim" diye konuştu.