Yaklaşık 6 milyon kovan varlığıyla dünyada ikinci, yıllık 94 bin ton dolayındaki rekolteyle üçüncü sırada yer alan Türkiye'nin bal üretiminin, "çözüm süreci'' sayesinde, arıcıların gidemedikleri bölgelere gitmesiyle katlanacağı bildirildi. Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, arıcılığın özellikle kırsal alanlarda yaşayan aileler için iyi bir geçim kaynağı ve en önemli istihdam sahası olduğunu söyledi.
12 BİN TON ÜRETİM
Türkiye'nin kovan varlığının 6 milyon, yıllık bal üretiminin ise yaklaşık 94 bin ton olduğunu belirten Otlu, Adana'da ise resmi rakamlara göre 2011 yılında 7 bin 473 ton, geçen yıl ise 8 bin 300 ton bal üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti. Otlu, Adana'da birliğe üye 2 bin 215 arıcı bulunduğunu, üye olmayan arıcılar da dikkate alındığında, geçen yılki bal üretiminin tahminlerine göre 10-12 bin tona ulaştığını dile getirdi.
KALİTEDE BİRİNCİ
Türkiye'de çok kaliteli bal üretimi yapıldığını dile getiren Otlu, "Ülkemizde 10 bin çeşit bitki tespit edilmiş. Bunun da 4 bini ülkemize özgü. Anadolu'da üretilen bal, dünyada en çok tutulan bal. Yabancı ülkeler bizim balımızı tercih ediyor. Türkiye arı sayısı bakımından dünya ölçeğinde ikinci, bal üretiminde ise üçüncü sırada. Ancak kalite bakımından dünyada birinci sırada olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak ihracat şartları nedeniyle Türkiye'den pek ürün gönderilemiyor" dedi.
ÇÖZÜM SÜRECİ ÖNEMLİ
Türkiye'nin bal üretiminin daha da artırılamamasının, arıcıların gezginci arıcılık yapıyor olmasından kaynaklandığına dikkati çeken Otlu, "Siirt, Şırnak, Batman, Hakkari ve Van gibi illerde çözüm süreci ile huzur ortamı sağlanması sayesinde o yörelerdeki arıcılar can güvenliği nedeniyle gidemedikleri yaylalara gitmeye başladı. Bu yılki rekolteye onun etkisi olacak. Ordu ve Muğla'dan sonra en çok bal üretimi yapılan Adana'da arıcılık yapan kişi olarak, ben de o yörelere gitmek istiyorum" diye konuştu.