Şampanya lüks bir yaşamın sembolü olabilir ama yeni bir çalışmaya göre, diğer köpüklü içkiler, örneğin sıradan bir içki olan bira gibi, şampanyayı da kadehi eğerek dökmek en iyisi. Bunun nedeni, şampanyanın içindeki köpüklerin aromasını salması ve bu içki deneyiminin keyfini artıran bir karıncalanma hissi yaratması. Köpüklerin yoğunluğu ne kadar fazlaysa o kadar iyi. Bira severlerin bildiği gibi, köpükleri içkinin içinde tutmanın en iyi yolu, içkinin nazik bir şekilde eğik tutulan bir kadehe dökülmesi. Araştırmanın baş yazarı, Fransa'nın şampanya bölgesinin kalbindeki Reims Üniversitesi'nden fizikçi Gerard Liger-Belair, dik tutulan bir kadehe döküldüğünde şampanyanın iki kat daha fazla köpük kaybettiğini söylüyor. Dr. Liger-Belair, "Kadehi dik tutarsanız, şampanyada daha fazla sallantı ve hareket oluyor. Ama eğdiğinizde, şampanya daha az güç sarf ederek kadehe doluyor" diyor. Araştırmacılar üç farklı sıcaklıkta kadehlere geleneksel yoldan ve bira gibi dökülen şampanyaların köpüklerini ölçtü. Soğuk olarak servis edildiğinde, şampanyadaki köpük kaybının daha da azaldığını ortaya çıkardılar. Yine de bilim bir milletin bir içkiyi dökme şeklini değiştirmek için yeterli olmayabilir. Dr. Liger-Belair, "Şampanyayı bu şekilde dökmek, Fransızların çoğu için çok provokatif olur. Şampanyanın geleneklerle şekillenmiş bir dünyası var" diyor.