Amerika'nın keşf inden önce, günümüzde Missisippi kıyısındaki St. Louis şehrinin bulunduğu bölgenin yakınlarında insanlar, "kara içki" adını verdikleri çaya benzeyen kafeinli bir içeceği büyük bir zevkle damıtıyorlardı. Kara i çki"yi i çmek i çin k ullanılan sırlanmamış seramik bardaklardaki kimyasal kalıntılar, içeceğin detayları hakkında bilgi veriyor. İlk Avrupalı kâşifler, şu anda ABD'nin güneydoğusu olan bölgede rastlanan bu gelenek hakkında detaylı bilgi toplamıştı. Kızılderili erkekler, kızartılmış çoban püskülü yapraklarından ve kabuklarından damıtılıp suda kaynatılan kara içkiden büyük miktarda içerdi. Sonra da gidip istifra ederlerdi. Buna içkinin mi neden olduğu, yoksa kendilerini zorlayarak mı istifra ettikleri belli değil. Bu gelenek dini törenler, siyasi konseyler, topla oynanan oyunlar ve savaş gibi önemli toplumsal etkinliklere hazırlık amacıyla bir arınma niteliği taşırdı. Araştırmacılar kara içki kullanımının, Meksika'nın kuzeyindeki bilinen en büyük Kolomb öncesi bölge olan günümüz Illinois'indeki Cahokia'da, M.Ö. 1050 gibi eski bir tarihe dayandığına dair kanıtlar elde etti. Kimyasal analizler, Cahokia içkisinin içindeki belli başlı maddeleri ortaya çıkardı: Kafein, teobromin ve ursolik asit. Makalenin baş yazarı Patricia L. Crown, "Ursolik asit, tam da düşündüğümüz gibi bize bunun çoban püskülünden elde edildiğini gösteriyor" diyor. Araştırmacılar içkide I. vomitoria isimli bir çoban püskülü türünün kullanıldığını ve içkideki yüksek kafein miktarının da bu görüşü desteklediğini söylüyor. Crown, çoban püskülünün bölgenin yüzlerce kilometre güneyinde deniz kıyısında yetiştiğini, bunun da uzaktaki kabileler arasında geniş bir ticaret ağının olduğuna ve Cahokia'daki ritüellerin geniş bir bölgeyi etkilediğini gösterdiğini söylüyor. Testler 1050 ila 1250 yılları arasında kullanılan kadehlerdeki kalıntılar üzerinde yapıldı. En parlak günlerinde, Cahoika'da yaklaşık 15 bin insan yaşıyordu. Araştırmacılar, Güney Amerika'da yaşayanlar Amerikan yerlilerinin hâlâ çoban püskülünden içki yaptıklarını belirtiyor. Crown, Amerikan İç Savaşı gibi yakın bir tarihte, Güneylilerin kara içkiyi kullandıklarını ve Güney Carolina'daki az sayıda insanın çoban püskülünün enerji verici özelliğinden hâlâ hoşlandığını söylüyor. Crown, makaleyi yetiştirme baskısı altında olduğu zamanlarda bile "kara içki"yi tatmadığını da ekliyor.
JOHN NOBLE WILFORD