Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGÜR AKMAN

Evgeny Bareev: Rusya, Türkiye'yi izlemeli

Dünyaca ünlü Rus büyükusta Evgeny Bareev'e göre Rusya, dünya satrancındaki sarsılan liderliğini ancak Türkiye'yi örnek alırsa korur. Bareev, Avrupa Satranç Birliği (ECU) Başkanlığı'na aday olan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı'nın ekibindeki en çarpıcı isim. Bareev, Konya'daki sohbetimizde Yazıcı'yla yaptığı işbirliği ve dünya satrancıyla ilgili ilginç yorumlar yaptı. Rusya'nın satrançta Türkiye'den öğreneceği şeyler olduğunu söylemesi gibi. Evgeny Bareev, dünya sıralamasında iki kez (1991 ve 2003) dördüncülüğe çıkmış, yıllarca Rusya Milli Takımı'nda oynamış özel bir büyükusta. Yıllarca eski dünya şampiyonu Vladimir Kramnik'in sekondantı oldu. 2005'ten beri Rusya Satranç Federasyonu'nun Gençlik Komisyonu'nun başında ve artık oyunculuktan çok antrenörlüğe yakın. Yine de bu yıl, Moskova Açık'ı kazanarak hâlâ ne kadar güçlü olduğunu gösterdi, ama artık turnuva satrancını yorucu ve sıkıcı bulduğunu söyleyerek; "Umarım artık oynayacak zamanım olmaz," diyor. Haklı, profesyonel satrançta verdiği emeğin maddi karşılığını alabilen pek az büyükusta var. Bareev, bunu kabul edip çözüm için Yazıcı'yla çalışmak istediğini de anlatıyor: "Ben politika yapmayacağım. Profesyonel satranççıların hayatlarını kolaylaştırmaya ve genç oyunculara yönelik projelerim var. Avrupa satrancı, Türkiye, Hindistan ve Çin'de yapılanlardan dersler çıkarmalı." Kısacası Yazıcı ve Bareev'in ortak noktaları, okullarda satranç ve yaş gruplarını önemsemeleri. (Not: Kampanyanın sloganı: "We're Europe!" yani "Biz Avrupayız!" Ekibin liderinin Türk, yardımcısının Rus olması da ilginç bir tesadüf.)

KASPAROV VE KARPOV SATRANCA ZARAR VERDİ
Yaklaşan Uluslararası Satranç Federasyonu ((FIDE) seçimlerinde aday olan Karpov ve onu destekleyen Kasparov, Avrupa'da Yazıcı'nın Alman rakibini destekliyor. Bareev, birkaç ay önce Rusya'da bir gazetede (Nezavisimaia gazeta) Kasparov ve Karpov'u topa tutmuştu. O yazıyı hatırlatınca aslında onları eleştirmediğini söyleyerek sözlerine başladı: "Sadece onlarla ilgili hatırladıklarımı yazdım. Onlarla turnuvalarda oynadım, dünya şampiyonluğunu bölmelerini izledim. Çok büyük satranççılar, ama satrancı istikrarsızlaştırdılar. Onlara güvenmiyorum. Uzun süre satranç için iyi bir şey yapmadılar." Bareev, Rus satrancının son yıllardaki düşüşüyle ilgili sorumuzu ise şöyle yanıtladı: "Hem Rusya'daki birikimlerimi paylaşmak hem de özellikle okulda satranç ve gençlerle ilgili projeleri Rusya'ya götürmek istiyorum. Türkiye'de okulda satranç ve internetle ilgili yapılanlardan çok etkilendim. Rusya hâlâ en güçlü ülke, ama üç Olimpiyat kazanamadık. Yeni gençler yetiştiremiyoruz. Acil önlemler almalıyız." Bareev'e havasını uzunca süre soluduğu dünya satrancının zirvesine dair kehanetini de sordum. Yanıtı şöyle: "Karjakin, Carlsen ve Aronian gibi gençler zirveyi parseller. Anand, Kramnik ve Ivanchuk gibi tecrübeli isimler birkaç yıl sonra düşüşe geçer. Kimse zamana karşı koyamaz."

Haftanın Konumu
Yaz aylarının süper turnuvası Dortmund'da eski dünya şampiyonu Ruslan Ponomariov, ilk süper turnuvasını oynayan genç Vietnamlı Quang Liem ve kariyerinde dokuz Dortmund zaferi bulunan Vladimir Kramnik'in önünde kazandı. Ponomariov, kendisine turnuva zaferini getiren oyundaki son hamlesi 46.Şe1'den sonra burada, 2005'in birincisi Naiditsch terk etti. Çünkü, 46...Af3 47.Şd1 Ae5 (yoksa Kg7 mat var)'ten sonra Kd6 ve Şc2 var

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA