Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BARIŞ SOYDAN

Hastaya eksik bilgi vermek etik mi?

Çocuğumuz gece ateşlenince özel bir hastanenin acil servisine götürdük. Doktor tahlil yaptırdıktan sonra, üst solunum yolları enfeksiyonu olduğunu söyleyip birkaç ilaç yazdı. Hastalıkla ilgili detaylı bilgi isteyince "Söyledim ya," diyerek tersledi. Sizce etik mi? (S.U.) Ne yani, altı yıl tıp eğitimi alan kim, siz mi, o mu? Doktor, hastalığın ismini söylemiş ya, daha ne? Şaka yapıyorum elbette! Doktorun detaylı bilgi vermemesi tabii ki etik değil. Hekimlerin hastalarını, tanı ve tedavi konusunda aydınlatma zorunluluğu var. Buna 'aydınlatılmış onam' deniyor. Anlamı: Hastanın teşhis ve tedavi hakkında aydınlatılması ve onayının alınması. Modern tıbbın en temel kavramlarından biri. Bakın, Dünya Hekimler Birliği tarafından yayımlanan ve Türk Tabipler Birliği tarafından Türkçeye çevrilen Tıp Etiği kitabı ne diyor: "Babacan yaklaşımın normal kabul edildiği zamanlarda iletişim, görece basitti; hekimin yapılacakları hastaya iletmesi, hastanın da buna uymasından ibaretti. Günümüzde ise iletişim, hekimlerin çok daha fazla çaba göstermesini gerektirmektedir. Hekimler hastalarına kendi kararlarını verebilmeleri için gerekli tüm bilgileri sağlamak durumundadır. Karmaşık tanı yöntemleri, prognoz ve tedavi biçimleri yalın bir dille, hastanın tedavi seçeneklerini anlaması sağlanarak, her seçeneğin üstünlükleri ve olumsuz yönlerini de içerecek biçimde açıklanmalı, hastaların sorabilecekleri her soru yanıtlanmalı, hastanın verdiği karar, olası ise gerekçeleriyle birlikte anlaşılmalıdır. İyi iletişim becerileri çoğu insanda doğal olarak bulunmaz; bilinçli bir çaba ile geliştirilmeli ve sürdürülmelidir." İşte o kadar.
ETİK DEĞİL

Çocuğun bilgisayarını karıştırmak etik mi?
Annemin, ben okuldayken bilgisayarımı açıp internetteki arkadaşlarımı ve girdiğim siteleri kontrol ettiğini öğrendim. Tartışınca, 14 yaşındaki birinin internette özel dünyasının olamayacağını söyledi. Davranışı etik mi? (A.K.) İnternetten İngilizce de öğrenilebilir, bomba yapmak da. Birincisi elbette faydalı ama ikincisinin bir faydasının olacağından şüpheliyim. İnternet, dikensiz gül bahçesi değil. 14 yaşındaki bir öğrencinin sevdiği bir filmi bilgisayarına kopyalayıp, oradan internete aktarmaya kalkması, karakolda biten bir maceraya dönebilir! Dolayısıyla anneniz endişelerinde haklı. Ama size haber vermeden bilgisayarınıza gizlice girip casusluk yapmakta haksız. Bence en baştan, internetin 'kırmızı çizgileri' konusunda sizinle anlaşmaya varmayı denemesi gerekirdi. O zaman üzerinde anlaşmaya varılan kuralları denetlemiş olurdu. Şeffaf olmakta her zaman fayda var!
BİR KOŞULLA ETİK

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA