ŞEKERSİZ KAHVE İÇİN MEYVE İLE YETİNİN
Kendilerini kanserden korumak isteyenler, işlenmiş şeker ve ağartılmış un tüketimini ciddi ölçüde azaltmalıdır. Bu, şekersiz kahve içmeye alışmak ve haftada iki veya üç tatlıyla idare edebilmek demektir.
beyaz iyi değil!
Şeker veya şurupla tatlandırılmadığı sürece meyveler için sınır yoktur. Başka bir seçenek ise kanda glikoz veya insülinin artmasına neden olmayan doğal şekerler kullanmaktır.
Çok tahıllı (yulaf, çavdar, keten tohumu ile karıştırılmış undan yapılan) ekmek tüketerek de buğdaydan gelen şekerlerin özümsenmesini yavaşlatabilirsiniz.
Ekmeğin glisemik indeksini yükselten fırıncı mayası yerine, geleneksel mayayla (ekşi hamur) yapılan ekmekleri tercih edebilirsiniz.
Normal beyaz pirinçten kaçınarak glisemik indeksi daha düşük olan esmer pirinç veya bulgur tüketilmelidir. Sebze ve bakliyatın glisemik indeksi düşüktür ve kanserin büyümesiyle mücadele ederler.
MEME KANSERİ RİSKİ YEDİ KAT YÜKSELİYOR
Diyabetlilerin kanser riski, ortalamanın üzerindedir. Amerika ve Kanada tarafından ortaklaşa yürütülen bir çalışmada; Harvard Tıp Fakültesi'nden Dr. Susan Hankinson, 50 yaşın altındaki bir grup kadın arasında, en yüksek IGFR düzeyine sahip olanlarda meme kanseri gelişmesi riskinin en düşük olanlara kıyasla yedi kat fazla olduğunu ortaya çıkardı.
AYNI ŞEY PROSTAT İÇİN DE GEÇERLİ
Harvard ve San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi ile Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, aynı olgunun prostat kanseri için de geçerli olduğunu kanıtladı. Bu gruptaki risk; en yüksek IGFR düzeylerine sahip olanlarda tam dokuz kat daha fazladır. Başka çalışmalar, yüksek glisemik indeksinin benzer şekilde pankreas, kolon ve yumurtalık kanserleriyle ilişkili olduğunu da göstermiştir.
UZAK DURUN !
Şeker (beyaz veya kahverengi), bal, şuruplar (akçaağaç, fruktoz, dekstroz).
Beyaz ekmek, beyaz pirinç, çok pişmiş beyaz makarna, sandviç ekmeği, simit, kruvasan, pirinç patlağı içeren kekler.
Reçel ve jöle, şekerde pişmiş meyveler, şurup içindeki meyveler.
Patates, özellikle püresi.
Endüstriyel meyve suları, sodalar ve alkol gibi içecekler.
BOL BOL YİYİN
Stevia ve Agva şurubu gibi doğal tatlandırıcılar.
Çok tahıllı ekmek, bulgur, esmer pirinç, yulaf, kara buğday.
Mercimek, bezelye, fasulye.
Kan şekerini düzenleyen yaban mersini, kiraz ve ahududu.
Limon veya adaçaylı su.
Yeşil çay ve kahve.
Sarımsak, soğan.
İNSÜLİNE KARŞI YENİ İLAÇ LAZIM
Bilim adamları, kanserle savaşmak için insülin yükselmelerini ve IGFR'yi azaltan yeni bir ilaç sınıfının gerektiği sonucuna vardı.
Bu yeni ilaçları beklemeden hepimiz besinlerimizde aldığımız rafine şeker ve beyaz un miktarını azaltabiliriz. Sırf bu iki beslenme faktörünü azaltmanın bile kandaki insülin ve IGFR düzeylerinde hızlı bir etkisi olduğu kanıtlandı.
Bu azalmanın, daha sağlıklı bir cilt gibi ikincil etkileri de var.