Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Türk futbolu çok ciddi yaptırım riskleri altında

UEFA, Yargıtay'a güvenip "Kararınızı tekrar gözden geçirin" derse federasyon ne yapacak?

TFF için "Bu işi eline yüzüne bulaştırdı" deniyor? Gelinen noktada TFF işin içinden çıkabilir mi?
TFF "Bizim için konu kapandı. Zira sportif yargı bitti" diyor. Şeklen baktığınızda doğru söylüyorlar. Zira Tahkim Kurulu'nun kararları nihaidir ve anayasal teminat altındadır. Amaaaaa, bir de olayın UEFA ve FIFA boyutu var. Şayet önce UEFA sonra da FIFA TFF'ye Yargıtay kararına da güvenip, dolayısıyla tüm kozları kendi eline geçirip "Kararınızı tekrar gözden geçirin" derse TFF ne yapacak? "Eski kararımızın arkasındayız" derse bu sefer UEFA ya da FIFA'dan yaptırımlar gelecek mi?
Bu arada kendilerine göre haklı sebeplerden dolayı Trabzonspor ve diğer kulüp taraftarları şu anda UEFA ve FIFA'yı mail ve faks bombardımanına tutuyorlar. Üstelik UEFA ve FIFA'nın genel konseptinde 'şikeye sıfır tolerans' ilkesi var. Her ne kadar UEFA F.Bahçe'yi iki, Beşiktaş'ı da bir yıl kupalardan men etse de bu cezaları yeterli görmeyip TFF'ye baskı yapabilirler. Ayrıca aynı UEFA, Yargıtay tarafından cezası onanmış kişilere hak mahrumiyeti de verebilir. Bu birkaç yıldan ömür boyu futboldan uzak durmak gibi cezalar olabilir. Dediğim gibi her şey çok flu, TFF, kulüpler ve genel anlamda Türk futbolu çok ciddi yaptırım riskleri altında.

Otyakmaz'ın elinde delil varsa yargıya niye vermiyor?
Son Kulüpler Birliği toplantısında kavga çıktı. Trabzon adalet istiyor, Demirören 'bitti' diyor, Sivas Başkanı Otyakmaz "deliller var" diyor. Bu iş nereye gidecek? Bu kaos daha uzun süre devam eder. Sivas Başkanı Otyakmaz'ın elinde deliller varsa bunları mahkeme veya Yargıtay'a vermeliydi. Trabzonspor Başkanı'nın adalet arayışına saygı duyuyorum. Lakin bu konuda şu günden itibaren TFF'nin yapabileceği fazla bir şey yok. Ancak Türk futbolundaki dinamikleri yeniden yargılamayı ve yeni cezaları ancak UEFA'nın baskısı sağlayabilir. Zaten eğer böyle bir ültimatom gelecekse de bu birkaç ay içinde gerçekleşecek gibi görünüyor.
Odyakmaz "Elimde delil var" diyerek sizce neyi kast ediyor?
Sanırım bu deliller Trabzonspor'un aleyhine olan deliller. Ama madem böyle deliller vardı yargılama sırasında bu deliller niye sunulmadı? Yok eğer bu deliller sonradan ortaya çıkmışsa Mecnun Odyakmaz da bunu TFF'ye verip sportif yargının yeniden başlamasını sağlayabilir.

Türkiye'de herkesin kafasında artık 'PARALEL YAPI' algısı var!

Aziz Yıldırım kendisine ve Fenerbahçe'ye yapılan operasyonun arkasında Fethullah Gülen cemaati olduğunu söyledi. Bu konudaki yorumunuz nedir?
Bu konuda yorum yapabilmek güç. Özellikle 17 Aralık sonrası Türkiye'de herkesin kafasında bir 'paralel yapı' algısı var. Doğrudur, yanlıştır; bu konuda bir bilgim yok. Ülkenin Başbakanı, siyasetçileri bazı davalarda kumpastan ve operasyonlardan bahsediyorlar. Özel Yetkili Mahkemeler'in vermiş olduğu kararların hepsi mi kumpas; ceza alan isimlerin hepsi operasyona mı kurban edildi? Bir spor adamı olarak bunlar hakkında görüş bildirmem sağlıklı değil.
Yalnız Aziz Yıldırım kendisine yapılan operasyonun bir cemaat operasyonu olduğunu geçtiğimiz yıllarda da dile getirmişti.
Örneğin cezaevinden çıktıktan sonra Ertuğrul Özkök ile bir mülakat yapmış ve burada da yapılanın bir cemaat operasyonu olduğunu dile getirmişti. Her ne kadar Özkök'ün yazısından sonra Yıldırım bu adresi yalanlasa da görünen o ki bu ifadesi o zamanlar da doğruymuş. Yıldırım'a operasyon yapmanın paralel devlete ne gibi bir yararı var? Bunları değerlendirmekte zorlanıyorum. Ama bildiğim bir şey var, iddianamedeki tapeleri okuduğumda, bir spor adamı olarak en az 3 maçta şike yapıldığına kanaat getirebiliyorum.

Koç ile cemaat ilişkisi yaman bir çelişki…
F.Bahçe'de başkanlık için Ali Koç'un adı geçiyor. Fakat Koç ailesi Gülen cemaati ile yakın ilişkiler içinde. Bu yaman bir çelişki mi?
Gayet tabii bu da çok önemli bir yaman çelişkidir. Her şey varsayım. Operasyonun cemaat tarafından yapıldığı bir iddia. Koç ailesinin cemaate yakın olduğu kesin değil. İlişkileri ne boyutta bunu da bilmek mümkün değil. Bunu ancak devletin çok ciddi istihbarat kurumları bilebilir. Eğer Yıldırım'dan sonra Ali Koç başkan olursa o zaman da insanlar "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" deyiverirler.

CÜNEYT ÇAKIR DÜNYANIN EN İYİ 5 HAKEMİNDEN BİRİ
Cüneyt Çakır konuşmasında eski hakemlere ve size teşekkür etti. Çakır hakkında yorumunuz nedir?
Daha önce de söylediğim gibi Cüneyt Çakır Türk futbolunun dünyadaki bir numaralı markasıdır. Üstelik Türk futbolunun tüm zamanlarına baktığınızda Doğan Babacan'la birlikte Türk hakemliğinin en tepesindeki isimdir. Buraya çok çalışarak, doğruları yaparak, çirkin ilişkilerden uzak durarak, tırnaklarıyla tırmalayarak geldi. Üstelik ufak tefek olan fizik dezavantajlarına rağmen iddia ediyorum şu anda dünyanın ilk 5 hakeminden biri. Ve hak ettiği Dünya Kupası'nda da yöneteceği bir ya da iki maç sonrası onu rüya gibi bir gelecek bekliyor. Tüm desteğimiz onunla. Ben kendisiyle ilgili şu ana kadar üzerime düşen tüm görevi yaptım. Bazı aktif ve eski hakemler onu tırpanlamak, yolunu kesmek için çok enteresan 'paralel' işler yapmış olsalar da sonunda Cüneyt kazandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA