Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Yeni yönetimin görevi 11 ay

G.Saray'da seçim startı verildi ama yeni yönetim ve diğer kurulların görev süreleri tartışma konusu... Ben bilgi sahibi olmadan asla fikir yürütmedim. Önce araştırır, sonra yazarım.
Öncelikle seçim ilanı ile ilgili yaşanan sıkıntıyı dile getireyim. Yönetim Kurulu imzasıyla gazetelerde çıkan ilan "Olağanüstü Seçim Genel Kurul Toplantısına Çağrı" başlığıyla yayınlandı.
Ancak hazırlanan ilk ilanın başlığı "Yeni Seçim Genel Kurulu Toplantısına Çağrı" şeklindeydi. Bu fark önemli. Çünkü Olağanüstü Genel Kurul'da göreve gelen kurullar, yerine geldikleri yönetimin görev süresini tamamlıyor.
G.Saray tüzüğüne göre 3 genel kurul çeşidi var.
Biri yıllık olağan toplantı. İkincisi seçim toplantısı.
Üçüncüsü de olağanüstü toplantı.
Yıllık olağan toplantı, Mart'ta düzenlenen Mali Kongre... Seçim toplantısı için yeni tüzüğün 27. maddesi "Olağan seçim toplantısı 3 (üç) yılda bir Mayıs ayının ikinci yarısında yapılır" derken, "Seçim toplantıları geri bırakılamaz" hükmü de yine bu maddenin sonunda yer alıyor.
Tüzüğün 28. maddesi ise "Olağanüstü toplantı" başlığını taşıyor. Yönetim Kurulu kararı, Denetim Kurulu'nun yazılı isteği veya kaydı açık üyelerin beşte birinin yazılı isteğiyle yapılıyor. G.Saray'ın 15-22 Haziran 2013'teki toplantısı yönetim kararıyla 'Olağanüstü Seçim' olarak gerçekleşecek. Bu toplantıda seçilecek yönetim iddia edildiği gibi üç yıllık göreve gelirse bir sonraki seçimin 2016 Haziran ayında yapılması gerekecek ki; tüzük açıkça "Olağan seçim toplantısı Mayıs ayının 2. yarısında yapılır" diyor.
Dolayısıyla olağanüstü kongrede seçilecek yönetimin, eski yönetimin görev süresini tamamlamaması yolu açılırsa ileride Ağustos, Ekim gibi farklı aylarda bu yolla seçilen yönetimlerin de üç yıl görevde kalmaları farklı aylarda seçim gibi açıkça tüzüğe aykırı bir sonuç ortaya çıkaracak.

ARKAN REST ÇEKTİ

Zaten eski tüzükte de "Olağanüstü kongrede göreve gelen yönetimlerin eski yönetimin süresini tamamlayacağı" yazıyordu. Bunun en güzel örneği Mehmet Cansun'un 2001'de göreve gelip 8 ay başkanlık yapmasıdır. Yönetim Kurulu kararı "olağanüstü seçim kongresi" için alınmışken yönetici Sedat Doğan'ın hazırladığı, gazetelere verilecek ilanda "Yeni seçim genel kurulu" ifadesinin kullanılması görev süresini üç yıla çıkartma girişimiydi. Ancak Başkan Yardımcısı Refik Arkan, ilandaki bu ifadeyi fark edip "Olağanüstü yazmazsanız karar defterini imzalamam" restini çekti.

BAŞKANLIK ALİ DÜRÜST'E GEÇTİ

Bu tür bir girişimin G.Saray'ı mahkeme kapılarına götüreceğini savunan Arkan, tüm kurulların seçileceği yönündeki ifade için de uyarıda bulundu. Çünkü genel kurulun seçtiği denetleme, disiplin ve sicil kurullarını yönetim kurulu görevden alıp seçime gidemiyordu. Tek yol tüzüğün 92. Maddesine göre "Başkanlığın boşalması" idi. Bunun için de Başkan Ünal Aysal'ın istifası gerekiyordu. Aysal diğer kurulların seçiminin yapılabilmesi için istifasını iletti.
Diğer bir deyişle seçime kadarki yönetim kurulu toplantılarında artık başkanlık görevi bir ay için Ali Dürüst'e geçmiş durumda.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA