Kütahya'nın Şaphane dağlarında yetişen 'ak kiraz'ın doğal ilk kiraz olduğunu ifade eden Şaphane Ziraat Odası Başkanı Talat Bilaloğlu, yöre halkı tarafından yıllardır kullanılan ak kirazın karaciğer dostu olduğunu, enerji kaynağı olan Akkirazın çağın hastalığı stresi önlediğini bildirdi.
Şaphaneli hanımların yıllardır akkiraz reçeli yaparak, soğuk kış günlerine enerji deposu olarak sakladıklarını belirten Bilaloğlu, içerdiği madensel vitaminler nedeniyle ak kiraz reçelinin kışın soğuk kış günlerinde öğrencilere enerji deposu olarak kullanıldığını anlattı.
Kütahya'nın Şaphane ilçesinde yetiştirilen yöreye özgü 'ak kiraz', peklik giderici özelliğinin yanı sıra ilaç sanayinde de kullanılıyor. Her yıl yüzlerce toptancı, üreticilerden 'ak kiraz'ı alabilmek için Şaphane'ye akın ediyor.