Aşçıların kavun, karpuz, kabak, domates gibi sebze ve meyvelerden bir heykeltıraş gibi yaptıkları süslemeler görenlerin dikkatini çekiyor.
Bölgedeki otellerin mutfak şefleri karpuzdan, kavundan ve bal kabakların insan figürleri, domates, havuç ve Japon turpundan çiçek figürleri yapıyor.
Aşçılar, mutfak dekoru ve meyve sebze süslemesi olarak adlandırdıkları bu yöntemle hem dikkat çeken çeşitli figürler ortaya çıkarıyorlar, hem de hünerlerini sergiliyorlar.
Kapadokya Vera Otel Mutfak Şefi Bahadır Mutlu, meyve ve sebze süslemesinin göründüğü kadar kolay olmadığını, bunu yapabilmek için uygun meyve ve sebzenin seçiminin de önemli olduğunu söyledi. Mutlu, bir meyve veya sebzeyi süslerken, adeta bir heykeltıraş, bir ressam gibi çalıştıklarını kaydetti.
Ürgüp Perissia Oteli aşçılarından Kemal Aytaş ise meyve ve sebze süslemesinde, domatesten kavun ve karpuza, bal kabağından Japon turpuna kadar birçok meyve ve sebzeyi ustalıkla işlediklerini anlattı.
Meyve ve sebze süslemelerinde aşçının dikkat çekecek bir figürü ortaya çıkarmasının önemli olduğunu söyleyen Aytaş, ''Bir aşçı için sadece en lezzetli yemeği yapmak değil, aynı zamanda bu tür süslemeleri kullanarak, meyve ve sebzelerden dikkat çekici figürler ortaya çıkarmak da mutfak dekoru açısından önemli bir unsurdur'' dedi.
Aytaş, meyve veya sebzeyi süsleyen bir aşçının, bunu yaparken hayal gücünü de çok iyi kullanması gerektiğini sözlerine ekledi.