ABD'nin Hanover kentindeki Dartmouth Tıp Fakültesi'nde yapılan ve Amerikan Bilim Akademisi'nin dergisi PNAS'ta yayımlanan araştırma, pirinçteki arseniğin anne karnındaki bebekler için risk oluşturduğunu ortaya koydu. Günde yarım fincan pişmiş pirinç tüketen hamilelerin idrarında arsenik oranının belirgin olarak arttığını belirten bilim insanları, içme suyunun arsenik zehirlenmelerinin kaynağı olarak bilindiğini anımsatarak, yiyeceklerin de giderek artan oranda arsenik içerdiğini belirtti. Pirincin arsenik içerdiği uzun zamandır biliniyor. Bitki, bu ağır metali topraktan alıyor ve tanelerinde topluyor. Pirinç türleri arasında arsenik oranı olarak farklılıklar bulunuyor. Aynı zamanda pirincin ekildiği bölge arsenik muhteviyatını etkiliyor. Araştırmacılar, Çin'in yaptığı gibi Avrupa ve ABD'nin de pirinçteki arsenik miktarına üst sınır getirmesi gerektiği görüşünde.