Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO'nun geçen yıl Türkiye adına "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesine koyduğu geleneksel düğün yemeği Keşkek, Ermenistan ve Türkiye arasında "keşkeğin milliyeti" tartışmasını başlatmıştı. Ermenistan Gelenekleri Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Sedrak Mamulyan "Armenia Now" sitesine açıklamalarda bulunmuş, keşkeğin Ermeni kültürüne ait olduğunu savunmuş, isminin de "Harissa" olduğunu belirtmişti. Armenews.com internet sitesinin haberine göre şimdi de Ermenistan'da bir grup, "dolma"nın bir Ermeni yemeği olarak kayıtlara geçmesi için girişimde bulundu. Ermenistan Gelenekleri Geliştirme ve Koruma Derneği, Ermenistan Hükümeti'ni dolmanın, Azerilerden önce Ermeni kültürel mirasları listesine girmesi için gerekli önlemleri almaları adına teşvik ediyor. Baklava, beyaz peynir, yoğurt, Keşkek ve hatta Karagöz'den sonra sınır ötesi çekişmeye yol açan "dolma"nın milliyetini işin uzmanlarına sorduk. İşte verdikleri birbirinden ilginç yanıtlar:
'BELLİ Kİ TÜRKTÜR'
Elçin Gafarlı (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Azeri Temsilcisi): Dolma, etimolojik olarak da anlaşılacağı gibi, "içini doldurmak" fiilinden türemiş, geleneksel bir Türk yemeğidir.
ADNAN ÖZTÜRK (Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Yrd., Milli takımlar sorumlusu):
'Farklı dolmalar var'
Asma yaprağından yapılan dolma kültürümüze çok sonra girmiş olabilir, ancak içinde şeker ve zeytinyağı bulunan ve soğuk yenen yemekleri yapan bizden başka mutfak yok. Yunanlar da yapıyor ama çok farklı şekilde. Ben dolmayı bizim kültürel zenginliğimiz olarak görüyorum.
Ahmet Örs (Sabah Yazarı-Gurme):
'Bu coğrafyada ayrım zor'
Osmanlı coğrafyasının her yerinde dolmanın envai çeşidini bulabilirsiniz. Dolayısıyla Türk, Ermeni, Rum ayrımını yapmayı ben prensip olarak doğru bulmuyorum. Bugün Anadolu'nun her köşesinde çeşit çeşit dolma vardır. Etlisi, zeytinyağlısı vardır. Yalnız yaprakla yetinilmemiştir, kiraz yaprağından kabak çiçeğine kadar pek çok şey kullanılmıştır. Bunu Ermenilerin kendilerine mal etmelerini doğru bulmuyorum. Ermeniler bu coğrafyanın her yerinde Türklerle birlikte yaşamışlardır. Nerede yaşadılarsa da oranın yemek kültürünü benimsemişlerdir. Aynı coğrafyada aynı yemekleri yiyoruz.
YALÇIN MANAV (Tüm Aşçılar Federasyonu Başkanı):
'Elimizi çabuk tutalım'
Zeytinyağlı sarma dolmaları Ege'de, etli dolmaları Anadolu'da görüyoruz. Bu coğrafyada bu kadar çok çeşidi varken dolma nasıl sadece Ermeni yemeği olabilir? Ama maalesef biz ilgilenmeyince milli değerlerimiz başkaları tarafından sahipleniliyor. Elimizi çabuk tutmamız lazım.