ABD'de yayın yapan saygın haber sitesi Huffington Post, kalp sağlığı için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerin bir listesini yayımladı. New York'un tanınmış diyetisyenlerinden Dr. Megan Madden tarafından hazırlanan ve 20 besinden oluşan liste, sağlıklı bir yaşam vaat ediyor.
Listede yer alan avokadonun yararı, araştırmalarla sabit: 1996'da Meksikalı bilim adamlarının yürüttüğü bir araştırma, bir hafta boyunca her gün avokado tüketen kişilerde kolesterolün yüzde 17 oranında düştüğünü gösterdi.
Listedeki bir başka besin tam tahılların içerdiği lifler kalp krizi riskini düşürüyor; tam tahılları yalnızca kahvaltıda değil, günün her vakti yemek gerekiyor.
Düzenli biçimde kalp dostu zeytinyağı tüketen 65 yaş ve üzeri kişilerde felç tehlikesi de yüzde 41 azalıyor.
Amerikan Kalp Derneği, listede yer verilen sert kabuklu yemişlerin kalp krizi ve felç riskini azalttığını kaydediyor.
Somon balığı da kalp hastalıklarının her türlüsünün şifası durumunda.
Kuşkonmaz, kalbin ana damarlarının temiz ve açık tutulmasında etkisini gösteriyor.
Nar, kalp damarlarındaki tahribatları hızla onarıyor.
K vitamini zengini olan brokoli, kalbe kalsiyum desteği sağlıyor.
Zerdeçalın etkisi, göğüsteki yanmalarda kendisini gösteriyor. Hurma, portakal suyu ve tarçın ise kalp damarlarından kanın akışını düzenliyor.
Yaban mersini, kolesterol seviyesini ayarlarken, kahve, peynir ve yeşil çay tansiyon dostu besinler.
Karpuz ve ıspanak ise kalp damarlarını genişleterek, herhangi bir hastalığa yakalanma riskini yüzde 11 oranında azaltıyor.
İşte altın liste
Avokado
Tam tahıllar
Zeytinyağı
Kabuklu yemişler
Bitki sterolüyle güçlendirilmiş besinler
Somon balığı
Kuşkonmaz
Nar
Brokoli
Zerdeçal
Hurma
Portakal suyu
Alg içerikli diyet destek hapı
Tarçın
Yaban mersini
Kahve
Peynir
Yeşil çay
Karpuz
Ispanak