İngiltere ve İskoçya'da 50-70 yaşlarındaki 45 bin gönüllü üzerinde yapılan araştırma vejetaryenlerin et tüketen insanlara göre kalp hastalığı riskinin daha az olduğunu gösterdi. Çalışmaya göre, vejetaryenlerde et ve balık tüketen insanlara kıyasla yüzde 32 oranında kardiyovasküler hastalık riskinin az olduğu ispat edildi. Araştırmayı yapan ekibin başkanı olan Oxford Üniversitesi'nden Dr. Francesca Crowe, "Vejetaryen olmayanlarda yüksek kolesterol ve kan basıncı çok daha yüksek. Bu araştırma kalp hastalığında beslenmenin rolünü gösteriyor" dedi. Yaş, alkol tüketimi, fiziksel aktivite, eğitim ve sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerinin göz önünde bulundurulduğu araştırmada; denekler 1990'lardan beri sağlık ve yaşam tarzları hakkında incelemeye tabi tutuldu. SABAH, Türk uzmanlara konuyla ilgili görüşlerini sordu:
Prof. Dr. Ziya Mocan/ İç Hastalıkları Uzmanı Vejetaryenlerde kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra bağırsak kanserleri, obezite ve genital kanserler daha az görülür. Bir kişinin günlük protein ihtiyacı 70 gramdır. 24 saatte alacağımız protein sadece iki köfte kadar olmalı. 60 yaşından sonra zaten protein ihtiyacımız çok azalıyor.
'GENÇLER OLMAMALI'
40 yaşından sonra vejetaryen olunması gerekli. Gençlerde tavsiye etmiyorum çünkü B12 eksikliği gelişebiliyor. Eğer genç kişi vejetaryense bazı ek vitaminleri alması gerekiyor. Amino asitlerden zengini balık, piliç gibi proteinleri içeren etleri tercih etmekte fayda var. SAĞLIK SERVİSİ
'HAMUR İŞLERİNE DİKKAT EDİLMELİ'
Vejetaryenliğin türleri var. 50 yaşından sonra çok katı vejetaryen olmak da kalbe zarar verir. B12, folik asit, demir, çinko ve protein alınmazsa sıkıntı oluyor. Yoğurt, süt, peynir gibi süt ürünleri ve yumurta yenilirse vejetaryenliğin avantajı ön plana çıkıyor. Vejetaryen beslenenlerin en büyük sorunu yeterince doymadıkları için hamur işlerine yüklenip kilo alınması.