Beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç 2013 yazının diyet kriterlerini ve sağlıklı yaşamın püf noktalarını sıraladı.
Ömür uzatan diyet sizce nedir? Ömür uzatan diyet işlenmiş gıdaların az olduğu, mevsim dışı gıdaların tüketilmediği, taze, az şekerli meyve-sebzelerin ve zeytinyağının kontrollü tüketildiği, tam tahıllıların bulunduğu, az yağlı etlerin yakılmadan pişirildiği, yumurtanın, doğal yoğurdun, sütün, peynirin bol tüketildiği, temiz denizlerden gelen ve ağır metalden arınmış balıkların, sağlıklı bakliyatların ve mevsim yeşilliklerinin de eşlik ettiği beslenme tarzıdır. Ancak buna doğru içmeyi de eklemek lazım. Alkol ve şekerli içecekler fazla tüketilmemeli. Çünkü bu ömrünüzden ömür çalar. Onun yerine yeşil çay, beyaz çay, yasemin çayı, açık siyah çay içebilirsiniz. Ancak alkali beslenme de önemli. Maden suyu içilmesi de yararlıdır. Şekersiz ve alkali özelliği olan sıvılara özellikle ağırlık verilmeli.
Yaşam süresini uzatmak için mutlaka kilo vermek gerekir mi?
Kabul edilebilir orandaki fazla kiloda problem yok. Ancak göbek ve belden yağlanarak yüzde 10-15'in üstünde bir kilo sağlıklı değildir. Bunun yanında 3-5 kilo fazlalığı dert etmemek lazım. Öyle mutluysanız öyle yaşayın. İdeal kilosu 77 kilogram olan, kaslı ve egzersiz yapan, yağlanması olmayan, sigara içmeyen birini, ideal kilosu 70 kilogram ama kasları erimiş, yağlanmış ve sigara içen birine tercih ederim.
Eskiden yasakladığınız ya da eskiden serbest bırakıp bugün sınır koyduğunuz besinler var mı?
Eti daha da az tüketin diyorduk, şimdi yeterli miktarda protein alın diyoruz. Ancak sürekli değil. Bunun dışında siyah çaya soğuk bakıyorduk, şimdi şekersiz ve açık olursa içebilirsiniz diyoruz. Türk kahvesini azaltın diyorduk şimdi için diyoruz. Aslında çok ciddi, çok kökten değişiklikler yok. 20 yıl önce ne diyorsam şu anda da dediklerimin arkasındayım.
'EN İYİ DETOKS HİLAL ZAMANI OLUR'
İlkbahar
ve sonbaharda mevsim geçişlerinde yılda 2 kere detoks yeterlidir. Detoks yaparken önemli bir ipucu: ayın hareketlerini gözleyin. Genelde hilal tam başlarken veya hemen öncesi detoksa başlamak için en uygun zamanlardır. Ayın küçülmeye başladığı, kaybolmasına yakın günler ise detoksa başlamak için ideal zamanlar değildir. Detoks günlerinde sakin ve güzel nefes almaya gayret edin. Size bu beden verildiği için teşekkür edin. Hatta bazen o kadar sessiz sakin ve içe dönük kalın ki kalp atışınızı, bağırsak hareketlerinizi ve nefes alıp verişinizi hissetmeye çalışın. Eğer ağrıyan veya enerjinin bloke olduğu bir yer hissederseniz oraya şifa enerjisi gönderin.
YAZIN YILDIZLARI LİMON VE BEYAZ ÇAY
* Beyaz
çay ve beyaz çaydan yapılan buzlu çaylar.
* Karadut, vişne, kızılcık; antioksidan içerip iyi uyumaya yardımcı olurlar hastalıkları kovarlar.
* Birleşmiş Milletler 2013'ü Dünya Kinoa günü ilan etti. Protein, demir, vitamin ve kalsiyum kaynağı olarak tek başına müthiş bir tahıl, artık ülkemizde de bulunmaya başladı. Yazın kinoalı kısır besleyici ama şişmanlatmaz.
* Limon; bu mucizevi sarıyı gittikçe daha da çok duyacaksınız. Sadece suyu değil beyazı ve kabukları bile birçok kötü hastalığı vücuttan temizliyor. Onsuz bir detoks düşünülemez.
DETOKSTA YEDİĞİN KADAR İÇTİĞİN VE SPOR DA ÖNEMLİ
* Düzenli olarak hafif egzersizler yapmak.
* Bol bol ılık su içmek detoksun en önemli koşulu. Çünkü ılık su vücudu adeta yıkıyor ve metabolizmayı hızlandırıyor.
* Doğal detoks için biberiye, zerdeçal, zencefil, limon gibi toksin azaltan baharatları günlük yemeklere katmak.
* Doktor tavsiyesine bağlı olarak E, C, A vitamini, selenyum, üzüm çekirdeği özü, koenzim Q-10, arı poleni,spirunella-klorella tatlı su yosunları gibi çeşitli doğal destekler.
* Hormonsuz taze meyve ve sebzeleri tüketmek.
* Beyaz un, beyaz şeker, şarküteri gıdalar ve kızartmalardan ise uzak durmak.
* Detoks diyetini desteklemek için toksinlerin atılmasına yardımcı olan bitki çaylarını da içebilirsiniz. Hijyenik olarak hazırlanmış doğal çaylar metabolizmayı hızlandırıyor, idrar ve bağırsak boşaltımını kolaylaştırıp antioksidan etkiye yardımcı oluyor. Rezene,beyaz çay, yeşil çay, ahududu, limon kabuğu, kiraz sapı, mate çayı detoksa yardımcı olur.