Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Wal-Mart Etkisi

ABD'de 15 yıldır kullanılan ilginç bir terim var: 'Wal-Mart Effect'. Yani 'Wal-Mart Etkisi'. Biliyorsunuz Wal-Mart devasa bir süper market zinciri. 3 binden fazla mağazası var, yenilerini açmaya da devam ediyor.
'Wal-Mart Etkisi' ise kısaca şöyle: Wal-Mart ve benzeri süper marketler çevrelerindeki esnafın iflas etmesine yol açıyor. Ayrıca elemanlarına az para ödüyor.
Buna karşılık daha ucuza mal satıyor. Tüketimi artırdığı için, bu zincirlere ürün verenler (fabrikalar, çiftçiler vs.) iyi kazanıyor, işlerini geliştiriyor.
Ayrıca süper market zincirlerinin enflasyonun düşük kalmasında önemli etkileri olduğu söyleniyor. Bir araştırmaya göre sadece Wal-Mart sayesinde ABD'li tüketiciler alışverişte 20 milyar dolar tasarruf etmiş.
Bunu niye anlattım biliyor musunuz? AKP Kahramanmaraş milletvekili Fatih Arıkan 'süper marketlere kısıtlama getirilsin' diye yasa teklifi vermiş.
Bir tarafta yüzü gülecek 122 bin bakkal ve 62 bin büfe... Diğer tarafta ucuzluğu, çeşidi vs. tercih edecek milyonlar... Bu teklif iyi mi, kötü mü; siz karar verin!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA