Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Tavsiyem: Hükümete 'teknik' eleştiri yapın

Geçen gün kalp uzmanı bir profesörle konuşuyordum. 'Performans değerlendirmesinden' söz ettiğim an, yerinden zıpladı. Şöyle kötüymüş de, böyle yanlışmış da... Özetle böyle bir değerlendirme olmamalıymış.
Ben ısrar ettim: "Bugünkü dünyada her şeyi ölçerek değerlendirmeye çalışıyoruz... Elbette doktorların performansı da ölçülecek; onlar niye muaf tutulsun ki olmaz öyle şey!"
Bunun üzerine hoca yaklaşımını değiştirdi: "Tamam ama öyle standartlar getiriyorlar ki hastaneler, sağlık fabrikasına dönüşüyor" dedi...
Hah, şöyle! İşte doğru yaklaşım bu: Performans değerlendirme sistemini değil... Gelin uygulanacak standartları, kriterleri, hedefleri tartışalım.
Hasta başına, diyelim ki bir saat harcaması gereken doktora, "yarım saat harca" derseniz... İşte o noktada sıkıntı başlar.
Fakat bizde bu yapılmıyor. Birçok doktor "ölçülmek" istemiyor. Halbuki "ölçülelim ama kriteri bu olmasın, şu olsun" demeleri gerekiyor.

***
Dünkü yazıda TÜSİAD'ın yeni eğitim sistemine itirazlarını aynı nedenle eleştirdim.
Sekiz yıllık kesintisiz eğitimi, kesintisiz 12 yıla çıkardığınızda... Zaten 28 Şubat döneminde alınan kararlar yüzünden zorda olan meslek okullarını kaparsınız. Halbuki gençlerin bir bölümünün meslek okullarına gitmesi gerekiyor.
Bu yapılmazsa, KOBİ'lere bilgili eleman nereden bulunacak? Meslek eğitimi almamış genç, üniversiteyi kazanamadığı anda aylak oluyor.
Peki, bu nasıl sağlanacak? Kimi "4+4+4 değil, 8+4 olsun" diyor ki Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de zaten bundan yana olduğunu belirtti...
TÜSİAD da kendi modelini ortaya koysun ve niye o modeli önerdiğini açıklasın. Paranın dilini ve mantığını konuşmayı bilen akılcı insanlardan bu beklenir.
Ama öyle yapmıyorlar. Sundukları teknik önerileri anlatmak yerine, ideolojik suçlamalarla ortaya çıkıyorlar. Bunun sonucunda 28 Şubat zihniyeti ve kutuplaşması hortluyor.
Niye? Çünkü Başbakan Erdoğan ve arkadaşları, o ideolojinin utanmaz saldırılarına karşı mücadele ederek bugünlere geldi. Hapislere girdiler, darbeler atlattılar. Benzeri lafları duyunca çileden çıkıyorlar.
TÜSİAD ve diğer gruplar şuna karar versin: Hükümete iş mi yaptırmak istiyorlar, yoksa onunla kavga etmek mi?
Not: Bir de vizyon eleştirisi yapılabilir ki o da ayrı bir konu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA