Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

O Stinger'lar kime batacak?

Cumartesi günü bizim gazetenin manşeti, "Suriye sınırına Stinger timi" şeklindeydi. Stinger füzesi kullanma tecrübesine sahip 70 personel, sınır karakollarına kaydırılmıştı.
Bu haber, Suriye hava saldırılarına karşı hazırlık olarak okunabilir elbette. Gelin biz başka bir açıdan bakalım...
Suriye Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu arasında çok ciddi bir dengesizlik var: Muhalefetin hava gücü bulunmuyor. Esad'ın ordusu, helikopter ve savaş uçaklarıyla saldırabiliyor. Mesela daha dün sivil halk üzerine uçaklardan misket bombası atıldığına ilişkin haberler vardı.
Bu dengesizlik epeydir Batı medyasında konu ediliyor, "Neden muhalefete Stinger füzeleri göndermiyoruz" deniliyor.
Cevap şöyle: "Çünkü savaşan muhalefette radikal İslamcı unsurlar, hatta El Kaideciler de var. Afganistan'da olanların Suriye'de de olmaması için Stinger'lar verilmiyor." O halde Afganistan'da olanları hatırlayalım:

CIA'nın parası yetmedi

ABD'nin 1981'de hizmete soktuğu Stinger füzeleri sayesinde, Mücahitler... Aralık 1979'da başlayıp Şubat 1989'da biten Afgan savaşında Rusya'ya (Sovyetler Birliği) büyük bir yenilgi tattırmıştı.
ABD'den gelen bin adet civarındaki Stinger'ı nasıl kullanacaklarını Mücahitlere, İngiliz SAS komandoları öğretmişti. Bir hesaplamaya göre Mücahitler, Stinger'larla düşman hava araçlarını vurmada, yüzde 75 oranında başarı göstermişti.
Sovyetler pes ettiğinde Mücahitlerin elinde kullanılmamış birçok Stinger kalmıştı. CIA tanesine 50 bin dolar vererek bunları toplamak istedi. Ama başaramadı çünkü füzeler karaborsada o paranın iki katına satılıyordu.

Suriye'ye gidiverir
Ancak Batı'daki tedirginlik Türkiye'de gözükmüyor. "Kim olursa olsun, yeter ki Esad'a karşı olsun" diye düşünüyor olabilir Ankara. Belki de bazı analizcilerin iddia ettiği gibi, meseleye Müslüman Kardeşler bağlamında bakıyordur.
Böyle bir ortamda, Türkiye'nin mülkiyetindeki Stinger ya da benzeri füzelerin, Suriye helikopterlerine ve uçaklarına karşı kullanıldığını görmek şaşırtıcı olmaz.
Ne bileyim; mesela bugün bir sınır karakolundan "çalınan" 20 Stinger, üç gün sonra Suriye topraklarında ortaya çıkıverir. Bu işler hiç belli olmaz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA