Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Çinli turistler ne zaman gelecek?

Yarın (cuma) Antalya'da, "Ekmeğini Barıştan Çıkaran Sektör: Turizm" başlıklı bir konferans var. 27 Eylül Dünya Turizm Günü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte iç ve dış turizm tartışılacak.
Bir gün sürecek konferansta farklı etkinlikler yer alıyor. Bunlardan biri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy'un yönetiminde tartışılacak. Konu: "Dünyada Turizmin Kısa, Orta ve Uzun Vadede Gelişimi."
Ben turizm konusunda uzman bir kişi değilim... Ama turizmdeki gelişmeleri merakla izliyorum. Neleri merak ediyorum? Mesela şu...
Hatırlar mısınız Çin, Ukrayna'dan iç aksamı sökülmüş Varyag adlı bir uçak gemisi almıştı. Bu geminin Boğazlardan geçişi sorun olmuştu...
"Uçak gemisi olarak değil, turizm-eğlence gemisi olarak kullanılacak" diyerek geçirmişlerdi. (Sonra, tahmin edildiği gibi, uçak gemisi oldu Varyag.)
O arada bir de laf ortaya atılmıştı: Gemiye izin verilmesi karşılığında Çin, Türkiye'ye yılda bir milyon turist gönderecekti.
Ama ne yazık ki bu söz havada kaldı. 10 yıldan fazla geçmiş olmasına karşın, bu yıl Çin'den gelmesi beklenen turist sayısı 150 bin civarında.
Not: Sayı geçmişe göre yine de iyi. 2010'da 80 bin gelmişti.

İlk 10'da yokuz
Bunları hatırlatmamın nedeni şu: Dünya turizminde Çinli turist heyecanı başlamış durumda.
Eskiden tur şirketleri tarafından adeta sürüler halinde yurtdışına götürülen Çinli turistlerde "bireyselleşme" başlamış durumda.
Uçak, kiralık araç, otel, rehber... Artık internetteki seyahat sitelerini kullanarak kendi gezilerini kendileri organize ediyorlar.
Çinli turistlerin tercih ettikleri kentlere baktığımızda maalesef bizimkileri göremiyoruz. Sıralama şöyle: 1) Hong Kong, 2) Phuket, 3) Taipei, 4) Bangkok, 5) Paris... İlk 10'da Roma, New York ve Londra var ama İstanbul veya Antalya yok.

Dolar saçıyorlar

Geçen yıl 83 milyon Çinli yurtdışına çıkmış... 2020'de bu sayının 200 milyon olacağı tahmin ediliyor...
Ancak Çinli turistlere önem vermemin nedeni çok olmaları değil. Asıl önemli olan nokta şu: Çinliler dünya turizminde en çok para harcayan ulus... Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü'ne göre geçen yıl 102 milyar dolar harcamışlar. 102 milyarı, 83 milyona böldüğümüz zaman, bir Çinlinin 1.230 dolar harcadığı ortaya çıkıyor.
Turizm Örgütü'nün verilerine göre geçen yıl Türkiye'ye 35.7 milyon turist gelmiş. Bu turistler 25.7 milyar dolar harcamış. Yani kişi başına ortalama 720 dolar...
Çinlilerin ortalama 1.230 dolar harcaması ile Türkiye'de bırakılan ortalama 720 doları kıyasladığımızda... Çinli turistlerin bize de gelmesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.
Sektörün, Çinli turistleri nasıl Türkiye'ye çekeceklerini ciddi biçimde tartışması gerekiyor. Şahane plajlarımız, muhteşem bir tarihimiz varken, bu büyük meblağdan niye ciddi bir pay almayalım?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA