Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Semazenler hakkında kısa bilgiler

ŞEBİ ARUS

KONYA'DAKİ Şebi Arus'dan yapılan naklen yayınlarla, bütün Türkiye yine "Dönen Dervişler" i, yani semazenleri izledi. Bu ayini birlikte izlediğimiz küçük topluluğa, "Sema Ayini" hakkında sorular sorunca, çoğunluğun olaya, içeriğini anlamadan bir yabancı turist gibi baktığını anladım. Sema Ayini'nin ne anlama geldiğini hatırlatmak amacıyla, "pasahan.com"dan aldığım bilgileri aktarıyorum. Daha geniş bilgiye ulaşmak "sufizm.org"a girerek de mümkündür.
Sema, kemale doğru manevi bir yolculuğu (Miracı), bir gidişgelişi temsil eder. Sema 7 bölümdür. Her bölümünün ayrı bir manası vardır. Var olmanın temel şartı dönmektir. Varlıklar arasındaki müşterek benzerlik, en ufak zerreden en uzak yıldızlara kadar her birinin bünyesini teşkil eden atomlarındaki elektron ve protonların dönmesidir. Ancak insanı öbür varlıklardan farklı ve üstün kılan şey aklıdır. İşte, dönen semazen varlıkların müşterek hareketine, semaıyla beraber aklı da iştirak ettirir.
Sema, kulun hakikat'e yok oluşu ve olgunluğa ermiş, kamil bir insan olarak tekrar kulluğuna dönüşüdür. Semazen hırkasını çıkarmakla, manen, ebedi aleme, hakikate doğar, orada yol alır. Başındaki sikkesi (nefsinin mezar taşı), üstündeki tennuresi (nefsinin kefenidir). Kollarını çapraz bağlayarak, görünüşte BİR rakamını temsil eden, böylece Allah'ın birliğini tasdik eden Semazen, Sema ederken, kolları açık, sağ eli dua edercesine göklere, Hak gözüyle baktığı sol eli yere dönüktür. Hak'tan aldığı ihsanı, halka saçmasıdır. Sağdan sola kalbin etrafında dönerek, bütün insanları, bütün yaratılmışları, bütün kalbiyle sevgi ve aşkla kucaklayışıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA