Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Günlerin uzaması düzeni bozar

Günler uzadı, benim uyku düzenim bozulmaya başladı. Bu bir rahatsızlık mı? S.A./İstanbul
Her insan belirli dönemlerde uyku düzensizliği yaşar ama buna tıbbi rahatsızlık demek için belirli ölçütlere uyması gerek.

HAFTADA ÜÇ KEZ OLABİLİR

Uykusuzluk, 'uykunun kalite ve süre bakımından yeterli olmaması' şeklinde tanımlanabilir. Uykuya dalmada, uykuyu sürdürmede güçlük ya da uyuduğu halde uykusunu alamamış, dinlenmemiş hissetme gibi şikâyetlerle kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu durumun en az bir ay boyunca sürmesi ve haftada en az üç kez tekrar etmesi gerekir. Birkaç gece az uyumak kişiye zarar vermez. Ancak uzun süren uykusuzluk ciddi sorunlara sebep olabilir. Uykusuzluk en sık rastlanan sağlık sorunlarından birisidir. Belirtiler;
Uykuya dalmada güçlük
Erken uyanma,
Huzursuz uyku, geceleri sık sık uyanma
Geceleri uyumada güçlük olarak sıralanabilir.

DOĞUM LEKESİNE TEDAVİ GEREKMEZ
Kızımın ensesinde kırmızı bir leke var, doğumsal şarap lekesi dediler. Ne yapmalıyım? K.L./Ant.
Doğum lekeleri, cildin üzerinde ya da hemen cilt altında doğumla birlikte bulunan ya da hemen sonra gelişen lekelerdir. Doğum lekelerine; fazla pigment üreten hücreler ya da yanlış yerleşip gelişmiş damarsal yapılar sebep olur. Doğum lekelerinin çoğu zararsız ve ağrısızdır fakat yine de bir doktor tarafından görülmesi doğru olur. Sebebi; normal dışı genişlemiş kılcal damarlardır ve her bin doğumdan üçünde görülür. Çoğunlukla tedavi gerekmez ama düzeltme işini kozmetik dermatolog ya da plastik cerrahlarla tartışmakta fayda vardır.

VARİS GENETİK OLABİLİR
Dayımdan kız kardeşime, anne tarafında herkeste varis var. Bu tesadüf mü? H.S./Adana
Kalıtsal faktörlerin varis oluşumundaki rolü iyi bilinmektedir. Ailenizde yoğun varis bulunduğuna göre sizin korunmaya dikkat etmeniz gerektiği açık. Neler yapabilirim derseniz;
Düzenli olarak egzersiz yapın. Böylece bacak kaslarınız formunu korur ve kan dolaşımı kolaylaşır.
Yağ, şeker ve tuz miktarı düşük gıdalar alın.
Bol su için.
C ve E vitamini takviyesi alın.
Eğer gebeyseniz, geceleri sol yana yatarak uyumaya çalışın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA