Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yargıda kaptı kaçtı

Son gelişmeleri "yargıda kaptı kaçtı oyunu" diye nitelendirebiliriz. 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ile İlhan Cihaner'i yargılayan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirme talebiyle, dosyayı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. CD kaydını ise, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ne ulaştırdı. Bu Daire, İlhan Cihaner'i "görevi ihmal, evrakta sahtecilik, imar yasağını delme" gibi iddialarla yargılıyordu; çünkü Cihaner'in görevi ile ilgili işlediği suçlar söz konusuydu. Cihaner, birinci sınıf savcıydı. Bu yüzden yargılama yetkisi Yargıtay'a aitti. Bu hususta tartışma yok.
İhtilâf, Ergenekon'la ilgili davada ortaya çıktı. Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi, Cihaner'in görevine ilişkin bir suçunun söz konusu olmadığını, terör örgütü üyeliğinden dolayı, Yargıtay'da değil, yerel mahkemelerde yargılanacağını belirtti. Zaten, Yargıtay'da yargılansa dahi, yetki, 11. Ceza Dairesi'nde değil, 9. Ceza Dairesi'nde.
Ayrıca unutmayalım ki, 11. Ceza Dairesi, Cihaner'i göreviyle ilgili iddialardan yargılarken, temyiz mahkemesi sıfatını taşımıyor, Asliye Ceza Mahkemesi'nin yetkileriyle hareket ediyor. Herhangi bir Asliye Ceza Mahkemesi'nden farkı yok. O zaman nasıl dosyayı yerel mahkemelerden talep edebiliyor?

***

Peki bundan sonra ne olacak?
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyası geri gönderilecek. (Bu dosya Albay Dursun Çiçek'in ve Bedrettin Dalan'ın yargılandığı, ıslak imzalı İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı kapsıyor.)
Erzurum'dan CD'si gelen dosyanın asker sanıkları hakkında ise, -daha önce ses kayıtlarında da belirtildiği gibi- görevsizlik kararı verilerek, konunun askeri mahkemeye intikali sağlanacak. Böylece 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ve diğer subaylar, askeri mahkemede yargılanacak.
Dosyanın esası, Erzurum'dan İstanbul 13. Ağır Ceza'ya intikal edince, acaba İstanbul'daki mahkeme nasıl bir karar verecek? İki ihtimal var: "İki dava İstanbul'da birleşir" derse, ortaya bir görev uyuşmazlığı çıkar. Bunu Yargıtay Ceza Genel Kurulu çözer. İkinci ihtimal, İstanbul 13. Ağır Ceza, "Dosyalar Yargıtay'da birleştirildiğinden, bu konuda karar vermeye yer yok" şeklinde bir değerlendirme yapabilir. Asliye Cezalık bir suç, Ağır Cezalık bir başka suçla birleştirildi. 9. Ceza Dairesi'nin bakması gereken bir davaya, birleştirme kararı verebilmek ve tahliyeleri sağlamak için Yargıtay 11. Ceza Dairesi el attı.
Şimdi Cihaner Erzincan'daki Başsavcılık görevine dönüyor. Zaten Saldıray Berk 3. Ordu Komutanlığı'nı hiç bırakmamıştı.
Çok garip bir hal içindeyiz vesselâm...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA