Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Son söz siyasetin olmalı

Siyaset, zaman zaman askerin işine "burnunu sokmuştur(!)"
1) 1969'da, Genelkurmay Başkanı Cemal Tural, görevinin dışına taşan faaliyetlere girişip, orada burada toplantılar yapmaya başlayınca, Demirel tarafından uyarılmıştı; bu davranışından vazgeçmedi. Demirel, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ile anlaşıp, Tural'ı, Bakanlar Kurulu kararnamesiyle görevden aldı.
2) 1977'de, 30 kişinin öldüğü 1 Mayıs olayı ve 29 Mayıs'ta İzmir/Çiğli'de Ecevit'e karşı girişilen suikast sonrası, gelişmelerde parmağı olduğu düşünülen Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun'u Demirel görevden aldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Semih Sancar, bu konuda başbakana destek verirken, 'Türk Silahlı Kuvvetleri macera peşinde koşanlara asla iltifat etmeyecektir' diyordu.
3) Org. Necdet Üruğ, erken istifa yoluyla, kendisinden sonra Org. Necdet Öztorun'u Genelkurmay Başkanı yapmak isteyince, Turgut Özal oyunu bozdu ve Cumhurbaşkanı Kenan Evren'le anlaşarak, Org. Necip Torumtay'ın bu makama gelmesini sağladı.
Aslında, gördüğünüz gibi örnekler pek fazla değil. Fazla olmamasının bir sebebi de, her zaman siyasi iktidar ile Çankaya arasında uyumun bulunmaması. Nitekim Süleyman Demirel, 1977'de, 3. Ordu Komutanı Org. Ali Fethi Esener'i Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirmek isteyince, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk bunu engellemişti. Korutürk, daha kıdemli olan ve bir süre önce Genelkurmay Başkanlığı'na Ecevit tarafından vekâleten atanan Org. Adnan Ersöz'ün bu makama asaleten getirilmesini arzu ediyordu. Demirel karşı çıkınca, hem Adnan Ersöz, hem de Ali Fethi Esener, görev süreleri bittiği için, 1977 Ağustos Şûrası'nda emekli oldular. Ege Ordu Komutanı Kenan Evren, hiç beklenmedik şekilde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, oradan da Genelkurmay Başkanlığı'na geldi. Ali Fethi Esener, demokrasiye bağlı bir komutandı. O, Genelkurmay Başkanı olsaydı, büyük ihtimalle 12 Eylül darbesinin de önü kesilecekti. Demirel, MİT'ten aldığı raporlarla, şiddet eylemlerinin kışkırtılmasında parmağı olduğunu düşündüğü Kemal Ersun Paşa'nın önünü kesmek istemiş, ama güvendiği kişiyi Kara Kuvvetleri'ne getiremeyince, Evren'in önü açılmıştı.
Siyasetin, işte bu sebeplerden dolayı tayin ve terfilere karışması gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA