Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Bilgi kirliliği

Türkiye'de insanlarımız, bir yandan kutuplaştığı, bir yandan da fazla araştırmaya gerek görmeden kanaat sahibi olduğu için müthiş bir bilgi kirliliği yaşanıyor. Bu yüzden, iftira atınca, çamurun izi kalıyor. Bu yüzden "internete sansür" iddiaları ayyuka çıkıyor. Üstelik biz doğruyu yazınca, Twitter'dan şöyle yansımalar alıyoruz: "Madem standart pakete filtre gelmiyor ve bugünkü sistem aynen devam ediyor, öyleyse neden kıyamet kopuyor?"
Arkadaşlar, siz onu kıyamet koparanlara soracaksınız, doğruyu söyleyenlere değil.
Bir tanesi de yazmış: "Burası özgür bir ülkeyse, bilgi kirliliği var mı yok mu ben karar vermeliyim."
Tabii ki herkes karanlıkta kalma kararını kendisi verir ama biz gazetecilerin görevi de aydınlatmak. Sen gözünü gerçeklere kaparsın, karanlıkta kalmaya devam edersin. O, senin bileceğin iş.
Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ile bir kere daha konuştum. Twitter'dan sorulan soruları kendisine ilettim. En çok iki husus üzerinde duruluyordu. Bir tanesi, "Standart pakete de filtre getirilecek deniliyor. Bu doğru mu?", ikincisi, "Şimdi biz, DNS değiştirerek yasak sitelere bir şekilde ulaşıyoruz. Bu engellenecek mi?"
İşte Tayfun Acarer'in cevabı: "Hayır, standart pakete filtre getirilmiyor. Sadece müracaat eden 'Çocuk', 'Aile' ve 'Yurt içi' paketlerinden birini seçenlere filtre uygulaması var. Bizim yaptığımız, diğer Batı ülkelerinde olduğu gibi, tüketiciye farklı seçenekler sunmak. İkinci sorunuza gelince... Çocuk, Aile ya da Yurt içi profillerden hiçbiri için müracaatta bulunmayıp, Standart pakette kalmışsanız, bugünkü uygulama aynen devam eder. DNS değiştirerek gene yasak sitelere girilebilir. İstediğiniz zaman, yeniden başvurarak filtreli profillerden çıkabilirsiniz."
Bir başka husus da, "Ekşi Sözlük" ile ilgiliydi. Ekşi Sözlük'e de sansür gelmek üzereymiş ama insanlar ayaklanınca Kurum geri adım atmış. Tabii bunu da sordum.
- Ekşi Sözlük meselesi ne?
- Ekşi Sözlük ile ilgili konunun, filtrelenen paketlerle hiçbir ilgisi yok. Zaten, uygulama 22 Ağustos'ta başlıyor. Dolayısıyla mantıken ilişkisi olamaz.
Acarer, "Bu konuyu size İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen daha iyi anlatır" dedi ve telefonu ona verdi. Şen ise, daha sonra beni Osman Turan'a yönlendirdi. Ekşi Sözlük'le ilgili geniş bilgiyi Osman Turan'dan aldım. Özetle diyebilirim ki, doğrudan Ekşi Sözlük'ü hedef alan bir uygulama olmadığı gibi, bazılarının ileri sürdüğü şekilde "geri adım" da yok.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA