Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Dünyanın ilk yeşil sertifikalı binası Çatalca'da kuruluyor!

Birçok başka özelliği bir yana dünyanın ilk yeşil bina sertifikalı Ytong fabrikası Çatalca'da kuruluyor. Önceki akşam, hem sözünü ettiğim yeni fabrika hem de Bilecik tesislerinde gerçekleştireceği kapasite artışı için 50 milyon euroluk yeni bir yatırım yapan Türk Ytong'un yöneticileriyle bir araya geldik.
Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Başkan Vekili Nükhet Demiren, Genel Müdür Gökhan Erel ve Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak'tan, 50 yıl önce kurulan ve mevcutta Avrupa'nın Almanya'dan sonra ikinci büyük, Çatalca fabrikasının devreye girmesiyle de dünyanın en büyük Ytong fabrikasına sahip olacak Türk Ytong'un büyüme hedeflerini ve ısı yalıtım tarafında 'yanmaz' malzemeyle ilgili yeni gelişmeleri dinleme fırsatı bulduk.
Fethi Hinginar, sahibi oldukları 5 fabrikada Türk Ytong'un bu yıl 2 milyon metrekare yani 200 bin konutluk üretim yaptığını söylüyor. Ancak Çatalca fabrikası ve ilave kapasite artışı devreye girdiğinde Türk Ytong'un yıllık üretim kapasitesi yüzde 40 artacak ve yılda 280 bin konutluk üretime ulaşacak.
Türk Ytong yöneticileri, konut piyasasında her ne kadar İstanbul'da bir durgunluk varmış gibi görünse de Türkiye genelinde büyük bir potansiyelin mevcut olduğu görüşünde. Zaten 5 fabrikanın yeni ürünlerle cirosu geçen yıl yüzde 13 büyümüş. Bu yıl ise yüzde 15'lik büyüme hedefi öngörüyorlar.
Gökdelenlerin hızla yükseldiği İstanbul'da hepimizin merakı bir de yangınlara dayanıklı ısı yalıtım malzemelerinin kullanılıp kullanılmadığı aslında. Daha geçenlerde bir alışveriş merkezinde yangın çıktı. Yanmaz malzemelerin bu tarz yangınların ilerlemesini engellediğini biliyoruz. Öğrendik ki bir inovasyon ürünü olan Ytong Isı Yalıtım Plağı'na ilgi artmış. Zaten o nedenle Çatalca'da yatırım yapılıyor ve bu yatırımla bu plağın üretimi 5'e katlanacak. Bu kapasiteyle Ytong yılda 1 milyon metrekare mantolamaya alternatif olacakmış. Bu ürünün bir özelliği de mevcut ürünlerden çok daha hafif olması. Fethi Hinginar, "Depremler açısından bina ne kadar hafifse o kadar güvenli oluyor" diyor.
Yeşil Çatalca fabrikası BREEAM sertifikası alacak kriterlere göre dizayn edilmiş. Hybrid Model adı verilen üretim modelinin uygulanacağı tesiste, enerji ve su verimliliğinin en üst seviye olması güzel bir haber. Tabii Avrupa Birliği ve ABD'de 0'a yakın enerji harcayan binalar şartı 2019'da geliyor. Bizde daha yeni mantolama şartı geliyor. Yani öyle görünüyor ki bu standartları sağlayacak yerli üreticiler inovasyon üstüne inovasyon yapıyor, geriye tek bir sorun kalıyor o da uygulamanın devreye girmesi ve kontrollerin sıklaştırılması. Bu yapıldığı takdirde Türkiye müthiş bir enerji tasarrufu yaparak, cari açığı kapatmada önemli bir hamle yapmış olacak. Bekleyip göreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA