Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Akıllı sağlık!

Bilişim teknolojileri kadar ihtiyaç ile imkânı buluşturma kabiliyet olan, başka bir sistem mevcut değil.
Bu teknolojileri, hangi yapıların emrine veriyorsanız, onu güçlendirirsiniz.
Bilişime milyonlar yatırmasına rağmen "dikiş tutturamayan" kurumların yaptığı, mevcut yapılarını sorgulamayıp, teknolojiyle "ilkelliklerini" pekiştirmeleridir.
Akıllı sistemlerin iyi örneklerine varmak, çok zamanımızı aldı. Şükür ki bugün bilişimin verimliliğe sağladığı "dev sıçramalara" tanık olacak düzeye geldik.
Bilgi ve iletişim teknolojilerini, değer yaratmayan iş süreçleri ayıklanmış kurumlarda, "akıllı yazılımlarla" birleştirdiğinizde inanılmaz mucizeler yaşanabiliyor.
Şirketlerin satınalma süreçleri, eğitim kurumları, işletmelerin kaynak planlaması, vergi, adliye ve sağlık gibi alanlardaki "başarı öyküleri" bunun en belirgin örneklerini oluşturuyor.
Sağlık, bu "iyileştirme alanları" içinde, "güvenlikten sonra" en hayati olanını temsil ediyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, "akıllı kart" örneğinde ifadesini bulan reformların yarısı dahi gerçekleşebilse, Bütçe'den sağlığa ayırdığımız kaynak ile "mucize verim" öyküleri yazabileceğiz.
Yalnızca ilaçta; (çalıştığı zaman) Medula sisteminin sağladığı; zaman, insan ve kaynak tasarrufu bile akıllı sistemleri hayatının her alanında "vazgeçilmez" kılıyor.
Temel sıkıntı; akıllı sistemi oluşturmaktan ziyade, bunu doğru adımlarla hayata geçirme sürecinde yatıyor. Neticede "fikirlerimiz" daha erken değişebilse de hayatımızı "alışkanlıklar" yönetiyor. Mesela sağlıkta, terk edilesi çok sayıda alışkanlığımız var.
Akıllı kart, teknolojisi itibarıyla, tekrarı, kaçağı, kaybı ve yolsuzluğu önleyen imkanlar sunsa dahi, bu hizmetlere erişimdeki eski "kötü alışkanlıklar" daha uzun süre hayatımızda kalmayı sürdürecek.
Sağlıkta "kartın" ne kadar akıllı olursa olsun eğer bu hizmete erişmek için en basit bilgi alma aşamasında dahi bir yerlere başvurmak zorunda isen, sana "akıllı kart" ne yapsın?
Kişi için üretilmiş her bilgi, akıllı kart imkânları ile her aşamada kişiyi izleyebilecek ve buna erişmek için sağlık kurumu kapılarında itişip kakışmak gerekmeyecekse, değerlidir.
Türkiye, Bütçe'den sağlığa ayırdığı pay, oluşturduğu kapasiteler itibariyle "imkânlarını" genişletmiş bir ülke... Fakat ihtiyaç ile bu imkânları buluşturma noktasında, alacak daha çok uzun yolumuz var. Akıllı Kart; bu yolu kısaltacak diye umuyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA