Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İstikrar kabinesi

Sürpriz yok. Hem değişim taleplerini karşılayacak düzeyde yenilenmiş hem de mevcut yapının korunduğunu gösteren bir kabine... Ekonomi yönetimi noktasından bakınca, AK Parti'nin seçim sloganını görüyorsunuz; İstikrar sürsün, ekonomi büyüsün...
Bu yeni dönemde her şey eskisi gibi dursa da farklılaşma alanı olarak ben, isimlerden ziyade, yapısal dönüşümleri görüyorum. Yeni bakanlıklar, mevcutlar içinde farklı kombinezonlar ve bakan yardımcılığı gibi farklı pozisyonlar.
Belli ki bakanların çoğu aynı kalsa da ekonomi bürokrasisi dahil olmak üzere tepede "yönetim tarzına" dair farklı adımlar atılacak. Benzer farklılaşmaların yaşandığı yakın geçmişte, yeni koltuk tanımları beraberinde, köklü alt yapılanmalar getirmişti.
Mesela Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün yeni bakanlık tanımı... Sanayi bakanlığı kavramını biliyorduk ancak teknoloji ve bilim gibi 2 stratejik kavram, ilk kez kabine literatürüne girmiş bulunuyor. Bu, fevkalade önemli bir gelişmedir. Bilim ve teknolojiye dair bürokratik yapıları genelde devlet bakanlarından birine bağlar, geçiştirirdik.
Ancak şimdi farklı olan; bilimin ve teknolojinin "bakanlığın adına" dek terfi eden itibarıdır. Şimdi sıra, bu adın gereğini yerine getirecek siyasal desteklere gelmiştir. İsmiyle müsemma olabilmesi için bilime ve teknolojiye dair "kamu düzeyinde" gerekli olan hayati adımların atılması ve bunun en üst düzeyde kurumsallaştırılması, Türkiye'nin yeni döneminde hayati rol üstlenecektir.
Kalkınma bakanlığı, ülkenin geleceğine nasıl baktığımıza dair başka bir yaklaşımı bize sunuyor. Eskiden "başbakanın arka ofisi" kadar önemli iken izleyen yıllarda önemini yitiren Devlet Planlama Teşkilatı'nın varlık sebebini oluşturan dinamiklerin tümü artık, bu bakanlığın iş tanımına giriyor. Bu da sürdürülebilir kalkınma için stratejinin bir yönetim biçimi olarak ele alınacağı vaadini sunuyor bizlere... Su işleri, şehircilik gibi kavramlar da bakanlık etiketlerinde, farklı ve yeni kavramları oluşturuyor. Başbakan yardımcılarına yüklenecek fonksiyonlar da hesaba katılırsa, bu kabinenin "büyüme" ve "istikrar" odaklı bir ekonomi yönetimi algısı doğuruyor... Yeni kabinenin başarısı; hepimizin dileği...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA