Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Full investment

Moody's Teyze'nin Türkiye notu, artık bu... Türkçesi; tam yatırım düzeyi. Anlamı, Türkiye'nin artık küresel yatırım kulübünde süper üyeliğinin kredi derecelendirme kuruluşlarınca tasdiki...
Bekleniyordu. Hatta yıllardır yazıp çiziyor, Türkiye'nin hak ettiği notun altında tutulduğunu haykırıyorduk. Standart&Poor's dahil sıfırcı hocaların ikircil tutumu yüzünden ülkemizin kredi itibarının bilerek bastırıldığını söylüyorduk.
Beklemediğimiz; bu açıklamanın Başbakan Erdoğan'ın Obama görüşmesinin hemen ardından geliyor olmasıydı.
Peki, ne oldu da yaz aylarında beklediğimiz not artışı aniden açıklanıverdi? Neler farklı gelişti de Moody's notumuzu arttırdı.
Açıklama; "yakın zamanda elde edilen ve gelecekte kaydedilmesi beklenen kilit ekonomik ve kamu finansmanı ölçütlerinde ilerlemeler..." olarak yapıldı.
Ancak Moody's, ülkemizin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir not artırarak Baa3'e (investment grade) yükseltilmesi, Erdoğan&Obama açıklamasındaki anahtar cümle ardından geliverdi.
Sıfırcı hocaların temel argümanı "Suriye, Irak" gibi siyasi riskler idi. Fakat ortak açıklamada kullanılan "Suriye konusunda tam bir fikir birliği içindeyiz" cümlesi, bu bahaneleri de buharlaştırıverdi.
Zira notçular; "Türkiye iyi gidiyor, bütçe, cari açık yönetimi tamam ama ya Suriye?" söylemini not baskılamasının temel argümanı yapmış ve kendilerini siyasi risk faktörü üzerinden savunur hale gelmişti.
Full investment için son bahane de en üst düzeydeki beyanlarla bertaraf edilince Moody's, daha fazla gecikmeden notu arttırıverdi.
S&P, her ne kadar "iki yıl içinde yeni not artışı yok" demiş olsa dahi, onun da eli kulağındadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA