Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Hataya yer yok

Van Der Bourse'un 1531'de Anvers meydanında bir ağacın altında sabahtan akşama dek dikilerek başlattığı borsa, kuruluşundan bu yana, "süreklilik" üzerine temellendirildi. Seans süresince hisse alım ve satımının kesintiye uğramaması, sağlıklı fiyat oluşumunda hayati rol oynuyordu zira...
Bugün de öyle... Dünyanın bütün borsaları, günde yaklaşık 6.5 saat süren seansın aksamaması için çırpınır durur. Bilgisayar ekranlarının henüz ortada olmadığı çağlardan bu yana "güvenilir borsa" algısının oluşmasında "süreklilik" en temel stratejidir. Peki, borsamız BIST neden stratejik bir kurumdur?
1- Veri Merkezi'nin sahibi... Sermaye piyasasının kozmik odasını barındırıyor. Bir bakıma mahremimiz... Buraya emanet ettiğimiz verilerin burada ve güvende kalmasını umarız.
2- Yatırımcı sayısı azalmaya devam ediyor. Oysa borsa, sermayenin tabana yayılması iddiasındadır ve gelişmiş uluslarda bu işlevi görür.
3- Son dönemde şirketlerin borsadan çıkışı hızlandı. Özellikle Petrol ofisi, Demirdöküm, Mutlu Akü gibi halka açılan ilk şirketler bunlar...
4- Borsaların temel işlevi fon arz fazlası olanlarla fon talebi olanları birleştirmek... Borsa son dönemde bu özelliğini de kaybediyor.
5- Manipülasyon ve insider tradingleri önlemede yetersiz. Kendi kâğıdıyla oynayan şirketler ayıklanmıyor, içeriden ticaret durdurulamıyor.
6- BIST'ın "Veliefendi" algısı, İstanbul Finans Merkezi iddiamıza gölge düşürüyor.
Piyasa değeri 280 milyar $'a ulaşan, yabancı payının % 64 olduğu borsada şimdi de peş peşe teknik sorunlar yaşanıyor. Bu durum kabul edilemez. Sebebini "yansız, ziyansız" araştırıp bulmak, Yeni Türkiye için hayatidir.
Sonuçta İstanbul Finans Merkezi olacak ise BIST'in hata özrü kabul edilemez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA